Wethouder Daniëlle van Bentum en  Arthur van Iterson van Woonvlinder ondertekenen de HOK.
Wethouder Daniëlle van Bentum en Arthur van Iterson van Woonvlinder ondertekenen de HOK. Koen Wilmink

Woonunits in St. Josephkerk

19 september 2023 om 19:41 Overig

HEELSUM Stichting Woonvlinder wil graag woonunits realiseren in de voormalige Sint Josephkerk in Heelsum. Daartoe hebben wethouder Danielle van Bentum van de gemeente Renkum en ontwikkelaar Arthur van Iterson van Woonvlinder maandag een Haalbaarheidsovereenkomst (HOK) ondertekend. ,,Het moeten onderkomens worden waar de bewoners voor elkaar zorgen”, weet Van Bentum.

Koen Wilmink

De laatste mis werd in de kerk opgedragen op zondag 1 juli 2018. Daarmee kwam er na 57 jaar een einde aan de religieuze bestemming van het kerkgebouw. De Sint Josephkerk werd in 1961 gebouwd en is een ontwerp Fons Vermeulen. De kerk was het domein van rooms-katholieken, maar net zoals bij de meeste kerken neemt het kerkbezoek al jaren sterk af.

Woonvlinder wil nu appartementen voor kleine huishoudens in de kerk mogelijk maken. ,,Het worden 12 woonunits van ongeveer 60 vierkante meter in de kerk zelf en drie appartementen op de verdieping van de parochiewoning”, zegt Van Iterson. ,,We willen graag een open dak zodat er meer licht in de binnenruimte komt. De mensen die er komen te wonen vormen een soort gemeenschap, een soort hofjesidee. De betrokkenheid voor de omgeving moet groot zijn. Er komen ook gezamenlijke voorzieningen, zoals een keuken en een eetzaal. De mensen moeten omzien naar elkaar, net zoals bij de kerk. Maar als een bewoner een keer behoefte heeft aan afzondering dan kan dat ook. De woonunits hebben ook de nodige voorzieningen.” 

Het gaat grotendeels om sociale huurwoningen. Nadat de HOK en vergunning is goedgekeurd moet de bouw in de loop van volgend jaar beginnen. ,,We hopen in 2025 de eerste bewoners te verwelkomen.” Zo’n 70 mensen hebben volgens Van Iterson al interesse getoond om woonruimte  in het gemeentelijk monument te krijgen. 

De kerkdeuren gaan permanent open. ,,Iedereen die wil kan naar binnenlopen”, vertelt Jeroen van Slooten. ,,Bezoekers kunnen zowel aan de voorkant als de achterkant het gebouw in wandelen. Het moet een soort parkachtig karakter krijgen. Iedereen moet zich welkom voelen.”

Jeroen en zijn vrouw Lianne wonen nu een aantal jaren in de parochiewoning. Ze zijn al betrokken bij veel activiteiten in de voormalige kerk, zoals het avondgebed op de woensdagavond en de leesgroep (om de week). Ook zijn er kunstlessen en muzieklessen.

Afbeelding
Koen Wilmink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie