Tibo van de Zand (links) en Paul Tirion met het brozenbeeld De Parachutist. Medewerker Cor verwijdert het restant van het gestolen kunstwerk.
Tibo van de Zand (links) en Paul Tirion met het brozenbeeld De Parachutist. Medewerker Cor verwijdert het restant van het gestolen kunstwerk. gertbudding.nl

Beeld De Parachutist herplaatst

21 september 2023 om 11:56 Overig

OOSTERBEEK Donderdag is ‘De Parachutist’ van de befaamde beeldend kunstenaar Jits Bakker bij het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek door wethouder Danielle van Bentum onthuld. Het is echter een tweede afdruk. Het originele bronzen beeld werd in maart dit jaar op grove wijze van de sokkel gerukt en gestolen. Ook het beeld ‘De Adelaar’ werd in hetzelfde park ontvreemd.

Tibo van de Zand, de zoon van de in Renkum geboren en overleden Jits Bakker, zette met medewerker Cor en in de aanwezigheid van Paul Tirion, nauw betrokken met de Airborne maand in de gemeente Renkum, het fraaie zware beeld op de sokkel. “Gelukkig hadden we de mal nog”, zegt Van de Zand opgelucht. De originele kunstwerken zijn nooit teruggevonden en of de beeldwerken waren verzekerd is niet bekend. “De Parachutist is eigendom van de gemeente Renkum en ik moet je het antwoord schuldig blijven of de bronzen kunstwerken waren verzekerd”, zegt Tirion. “De gemeente heeft overigens wel geholpen met het herplaatsen van De Parachutist.”

In het geboortedorp van Jits Bakker landden op 17 september 1944 op de Renkumse heide de eerste geallieerden in de Slag om Arnhem. Het dorp tussen Arnhem en Wageningen werd zwaar beschadigd. Als tiener maakte Bakker bizarre oorlogstaferelen mee. Als eerbetoon aan de militairen maakte hij het beeld De Parachutist, dat niet door iedereen op de juiste waarde werd geschat en werd ontvreemd.

Gert Budding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie