Van links naar rechts: Nick Dumas, Jan Stoel en Robin den Engelsen.
Van links naar rechts: Nick Dumas, Jan Stoel en Robin den Engelsen. Manfred Jacobs

Stoel & Partners: nieuwe generaties, nieuwe namen

15 juni 2022 om 08:45 Zakelijk

RENKUM Precies 35 jaar geleden begon Jan Stoel onder de naam Stoel Assurantiën een eigen onderneming. Inmiddels nieuwe generaties en namen later is Stoel & Partners nog altijd een begrip in Renkum en verre omgeving.Eerder begon Stoel met advisering op het gebied van levens-en schadeverzekeringen. Maar al snel met een toevoeging van hypotheekverstrekking, groeide de onderneming gestaag. Begin jaren negentig werd aan de dienstverlening ook de makelaardij toegevoegd. Vanuit de hypotheekverstrekking werd de vraag van aan-en verkoop van woningen, een logisch uitvloeisel. 

door Dick Martens

In verschillende combinaties van samenwerking, werd de makelaardij in bijna dertig jaar een belangrijke activiteit binnen het bedrijf. ,,Een aantal jaren geleden heb ik de stap gezet, om er een jongere generatie bij te betrekken”, blikt Stoel (63) terug. Nick Dumas is begonnen met de administratieve ondersteuning op zowel het gebied van makelaardij, maar ook hypotheken. Inmiddels is hij gecertificeerd KRMT-makelaar (Kandidaat Registermakelaar) en hij doet inmiddels het leeuwendeel van de verkoop. ,,Ik heb de hbo-opleiding ‘Small Business Retail Management’ afgerond, maar de makelaardij trok mij enorm”, legt Dumas uit. ,,Vandaar mijn stap om daarna de opleiding makelaardij te gaan doen. Het werken met mensen en het aan elkaar koppelen van verkopers en kopers, vind ik het leukste onderdeel van dit vak. De brede kennis van beide vakgebieden, maakt dat je snel een traject van aankoop van een pand, de financierbaarheid via een hypotheek, overbruggingskrediet en verkoop bestaande woning, in kaart kunt brengen. Dat overzicht en dus de snelle redenering van de haalbaarheid, ontbreekt vaak bij een cliënt”, analyseert hij. 

Dat snelle schakelen en de kennis van beide vakgebieden is eigenlijk de specialiteit van Dumas. ,,Ook mijn compagnons in hypotheken en makelaardij, Robin den Engelsen en Jan Stoel, hebben die gave.”

Partner Robin den Engelsen komt van oorsprong uit Bennekom, alwaar zijn ouders sinds jaar en dag, bekend zijn van hun dierenspeciaalzaak- en tuinwinkel. Ook hebben zij bemoeienissen met onroerend goed. Het ondernemen zat en zit dus in de familie. Den Engelsen is eveneens gepokt en gemazeld in de financiële wereld. Als freelancer werkte hij onder andere al bij de ABN AMRO en ook bij de ING-bank. ,,Ik ben ook Erkend Financieel Adviseur (voorheen Erkend Hypotheek Adviseur), maar heb me van daaruit op een veel breder spectrum van het financieren gericht en bekwaamd”, vult den Engelsen aan. ,,Ik ken Nick al vijftien jaar vanuit de tijd van onze middelbare opleiding. Onze vriendschap is de basis van onze samenwerking. Daarnaast natuurlijk de ervaring en historie van Jan.  Een prima combinatie en basis dus, om ons bedrijf, Stoel & Partners Hypotheken, verder te ontwikkelen en uit te breiden. Daarnaast wil Jan graag een stap terug doen en dat vinden wij ook wel fijn.” De gulle lach bewijst vervolgens, dat het met de humor ook wel goed zit.


Het statige bedrijfspand op de hoek van de Dorpsstraat en de NIeuweweg in Renkum. - Manfred Jacobs

Dumas: ,,Omdat mijn ‘roots’ in Veenendaal, die van Robin in Bennekom en die van Jan in Renkum en Heelsum liggen, hebben wij opdrachten uit een brede regio. Daarnaast werden er in het verleden portefeuilles en klantenbestanden overgenomen. Zo verkochten we onlangs bijvoorbeeld woningen in Barendrecht, Almelo, Nijmegen, Veenendaal en Arnhem.” Waarbij de focus wel ligt op het verzorgingsgebied Renkum Heelsum en de aangelegen dorpen. 

De opa van Dumas begon ooit als timmerman in Australië en vervolgens bouwde hij een carrière op in de bouwwereld. De grootouders en ouders van Den Engelsen ontwikkelden zich zogezegd als echte ondernemers en de vader van Stoel begon begin jaren zeventig een makelaarskantoor: Stoel en Timmer. Er is in de vorige generaties dus al een stevige basis gelegd. Volgens de drie zou die nog meer leiden tot een vruchtbare en bloeiende samenwerking in de toekomst. Een pré daarbij is eveneens dat de beide ondernemingen van het trio ook nog eens gevoerd worden vanuit het zo karakteristieke en statige klassieke pand op de hoek van de Dorpsstraat en de Nieuweweg. ,,En dat al sinds 1997”, klinkt het in koor. ,,Dat geeft toch extra cachet aan onze beide vakgebieden. Het maakt ons trots en geeft ons ook een soort van familiegevoel. Een familie die het prima met elkaar kan vinden.”

Dit artikel is onderdeel van de special ‘Familiebedrijven in beeld’ die op woensdag 15 juni bij deze krant verscheen.

Het statige bedrijfspand op de hoek van de Dorpsstraat en de NIeuweweg in Renkum.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie