Burgemeester Agnes Schaap ontvangt het eerste ‘ideeënboekje’ van John Bartels.
Burgemeester Agnes Schaap ontvangt het eerste ‘ideeënboekje’ van John Bartels. gertbudding.nl

Ideeënboekje slaat aan bij burgemeester Schaap

9 maart 2022 om 09:45 Overig

Ideeën, verlangens en voorstellen

RENKUM Vorige week kreeg burgemeester Agnes Schaap een boekwerkje overhandigd met daarin de ideeën, verlangens en voorstellen van de inwoners. Het initiatief kwam van GemeenteBelangen, dat veertig jaar bestaat. John Bartels is de oprichter. De Renkumer wil dat de nieuwe gemeenteraad hiermee straks aan het werk gaat.

Gert Budding

In haar werkkamer op het gemeentehuis prees Schaap het idee. “Jullie idee is nuttig, waarin de voorstellen van de inwoners duidelijk naar voren komen.” John Bartels doet er een schepje bovenop. “Het gaat erom wat de inwoners willen”, is het kordate antwoord. “We hebben iedereen uitgenodigd om voor 1 maart met voorstellen te komen die met de gemeente Renkum te maken hebben. Er werd prima gereageerd op ons verzoek en we hebben de ideeën, voorstellen gebundeld”, zegt John Bartels, die aan alle nieuwgekozen raadsleden binnenkort een exemplaar overhandigd. “Wij gaan ervoor zorgen dat de gemeenteraad over ieder onderwerp een uitspraak doet”, voegt fractievoorzitter Danielle van Bentem toe. 

Een greep uit de aangeleverde ideeën. “Ik stel voor om Renkum als eerste dorp in Nederland helemaal 30 kilometer te maken”, brengt Michiel Hupkes aan. “Zelf woon ik aan de Hogenkampseweg en op een gedeelte mag er 30 kilometer gereden worden. Om de ‘verloren tijd’ in te halen wordt er dan op een andere plek harder gereden. Daarom vind ik, overal 30 kilometer binnen de bebouwde kom.” Edo van Leersum doet ook een duit in het zakje. “Jaren geleden waren wij de groenste gemeente van Nederland, maar wat doen we ermee? Laten we er een rododendron gemeente van maken.”

Meer suggesties: ‘Een bankje in de buitenlucht voor ouderen’, ‘Promotie Monumentenweekend’, ‘Bijeenkomst nieuwe burgers’ en ‘Insectenhotels’. Tim Fontein weet dat er tekorten zijn bij de gemeente en wil een stuk bos realiseren waar mensen dan een fruitboom kunnen adopteren voor een vast bedrag per jaar. “De eigenaar mag letterlijk de vruchten plukken.” Marianne Brouwer pleit voor een openbaar toilet in het dorp Renkum. “In de bibliotheek in Renkum vragen mensen om gebruik te mogen maken van het toilet. Dit proberen wij beperkt te houden, omdat we maar één toilet hebben. We moeten mensen dan doorverwijzen naar andere plekken die niet altijd open zijn.”

advertentie
advertentie