Het Nederlandse rolstoelbasketbalteam, met de Doorwerthse Mariska Beijer (derde van links) in de gelederen, bereikte op de Paralympische Spelen in Tokyo, de finale.
Het Nederlandse rolstoelbasketbalteam, met de Doorwerthse Mariska Beijer (derde van links) in de gelederen, bereikte op de Paralympische Spelen in Tokyo, de finale. Foto: Dick Martens

Doorwerthse Mariska Beijer met Nederlands rolstoelbasketbalteam naar Paralympische finale (update)

2 september 2021 om 17:29 Overig

door Dick Martens

De Doorwerthse Mariska Beijer heeft met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam de finale van de Paralympische Spelen in Tokio gehaald. Oranje versloeg Duitsland met 52-42. De overwinning kreeg in het laatste kwart definitief gestalte. Na het derde kwart werd er nog tegen een 36-35 achterstand aan gekeken, maar nadat Beijer met haar 25e punt de 37-37 gelijkmaker op het scorebord had gebracht liep het Nederlands team uiteindelijk uit naar de verdiende eindoverwinning. Het is voor het eerst in de historie, dat het Nederlands team de Paralympische finale haalt.

‘Hier hebben we vijf jaar lang van gedroomd!’

Beijer speelde opnieuw een belangrijke rol als topschutter, maar ook was ook verdedigend ijzersterk. De inwoonster van Doorwerth scoorde maar liefst 30 van de 52 Nederlandse punten. ,,Hier hebben we vijf jaar lang van gedroomd. Dag in dag uit hebben we hiervoor getraind. En nu staan we er gewoon!”, aldus Beijer in een eerste reactie kort na het eindsignaal.

‘Nu was het onze beurt’

Na weer wat tot rust gekomen te zijn, blikt Beijer nog even terug op het halve finale-duel tegen Duitsland. ,,Het was zeker een beladen wedstrijd, vooral toen zij qua score zo dichtbij ons bleven. Ik was wel opgelucht, dat ‘mijn balletjes’ redelijk vielen, maar ook dat onze verdediging opnieuw de sleutel richting de uiteindelijke overwinning was. Dat wordt ook ons sterkste punt om mee te nemen richting de finale. De ontlading na de laatste zoemer was dan ook gigantisch. Dat was heerlijk en echt genieten.”

Duitsland was, gezien de historie, de grootste horde op weg naar de finale. ,,Na drie jaar hebben we eindelijk in een Paralympische halve finale revanche kunnen nemen. In Londen 2012 en in Rio 2016 versloegen ze ons in die halve finales. Nu was het gelukkig onze beurt! We hebben de overwinning zeker ‘even’ gevierd, maar vanaf vandaag (vrijdag) stond de focus richting de finale. De dag bestond uit herstellen en ons mentaal en fysiek voorbereiden, om op die manier nog een keer te kunnen gaan knallen tegen China. In de poulefase verloren we nog van ze, omdat wij aanvallend niet scherp waren, we hadden dan ook een zeer laag schotpercentage en kwamen niet op ‘onze spots’. Wij hebben al wat videoanalyses achter de rug en hebben ons voorbereid op verschillende scenario’s. Ik, maar zeker de ploeg ook ben klaar voor een revanche.”

De finale staat komende zaterdag op het programma en wordt door de NOS live uitgezonden op NPO1, aanvang: 13.30 uur. 

advertentie
advertentie