Liesbeth Donkelaar (57) in het shirt dat ze bij haar huldiging ontving, streept de dagen tot het WK in Qatar af.
Liesbeth Donkelaar (57) in het shirt dat ze bij haar huldiging ontving, streept de dagen tot het WK in Qatar af. Dick Martens

Superfan Liesbeth heeft kaartjes tot en met de WK-finale: ‘Het mooiste wat er is’

16 november 2022 om 11:00 Voetbal

RENKUM Qatar trapt zondag het WK voetbal af tegen Ecuador. Voor Nederland staat een dag later, op maandag 21 november om 17.00 uur, het eerste groepsduel tegen Senegal op het programma. In Renkum streept Liesbeth Donkelaar (57) de dagen af tot het moment dat zij naar het Arabische Emiraat kan afreizen. Ze volgt Oranje al jaren op de voet en heeft ook nu alle kaartjes tot en met de finale al binnen. ,,Het mooiste wat er is!”

door Dick Martens

Ze volgt Oranje al sinds het Europees Kampioenschap van 1996 in Engeland, maar de echte vonk sprong over tijdens het mede in Nederland gehouden EK van 2000. Vervolgens miste de Renkumse geen enkel Oranje-duel meer. ,,In Engeland bezocht ik Nederland-Schotland (0-0) en in 1998 in Frankrijk bezocht ik met mijn broertje één wedstrijd van het Nederlands Elftal”, blikt Liesbeth terug naar hoe de Oranjekoorts haar te pakken kreeg. ,,Maar vanaf het Europees Kampioenschap, dat in 2000 in Nederland en België werd gehouden en waarvoor ik voor het eerst kaartjes voor alle wedstrijden had, is het balletje letterlijk gaan rollen.” 

Voor mijn 150e interland ben ik in 2018 nog gehuldigd in het Olympisch Stadion

Voetballen speelde in haar leven altijd al wel een rol. ,,Op mijn veertiende ben ik in mijn toenmalige woonplaats Lelystad bij SV Lelystad’67 gaan voetballen, ook voetbalde ik er in de zaal. Dat was direct bij ‘de dames’, omdat voetbal voor meisjes er nog niet echt was. Toen keek ik al wel alle wedstrijden van het Nederlands Elftal op televisie.” 

HULDIGING Tien jaar geleden verhuisde ze vanuit haar toenmalige woonplaats Zwolle voor haar werk, als baliemedewerkster op het Wageningse politiebureau, naar Renkum. ,,Een prima werkgever, waarmee ik altijd wel afspraken kan maken om te schuiven met werk- en vakantiedagen, zodat ik alle Nederlands Elftal-trips kan blijven maken.” En dat zijn er in de loop der jaren heel veel geweest. ,,Ruim 180 inmiddels. Voor mijn 150e interland ben ik in 2018 nog gehuldigd in het Olympisch Stadion, voorafgaand aan de wedstrijd in de Nations League tegen Duitsland (3-0). Uit handen van Michael van Praag kreeg ik een Oranjeshirt met 150 op de voor- en achterkant. Dat was natuurlijk geweldig.”

Na het ‘Nederlandse’ EK bezocht Liesbeth vervolgens alle EK’s en WK’s. ,,Om samen met al die Oranjefans, die zo langzamerhand familie zijn geworden, deze trips te maken: dat is het mooiste wat er is. We zien zo veel, we zijn samen en het blijft geweldig om onze mannen te zien spelen.” 

Om samen met al die Oranjefans, die zo langzamerhand familie zijn geworden, deze trips te maken: dat is het mooiste wat er is

HOOGTEPUNT Het WK 2010 in Zuid-Afrika was Liesbeths hoogtepunt tot nu toe. ,,Het land, de cultuur en ook het verblijf op de Oranjecamping daar. Maar natuurlijk ook die fantastische tweede plaats maakte het een meer dan bijzondere trip. Om nooit meer te vergeten. Ik had eigenlijk alleen kaarten voor de poulewedstrijden, keerde terug naar huis, maar daar bekroop mij al snel het ‘maar wat als gevoel’. Dus als Nederland de finale zou halen, zou ik er niet bij zijn geweest. Daarom heb ik na terugkomst in Nederland direct finalekaarten besteld en ben teruggevlogen. Ondanks dat ‘we’ die finale niet wonnen (Spanje won met 1-0) was ik wel blij, dat ik terug was gegaan. Ook de trip naar de Oekraïne (EK 2012) krijgt nu een bijzondere lading. Wij verbleven destijds in Charkov. Je ziet nu de straten waar wij nog hebben gelopen helemaal in puin liggen. Bizar hoor.”

VAN PERSIE De mooiste wedstrijd die Liesbeth zag was het duel dat Nederland op 13 juni 2014 op het WK in Brazilië speelde tegen Spanje. ,,Toen ik de poule zag met Chili, Australië en Spanje, had ik toch even mijn bedenkingen. En in de eerste wedstrijd tegen Spanje kwamen we ook nog met 1-0 achter, maar toen kwam die schitterende kopbal van Robin van Persie, echt mijn favoriete Oranjespeler, en werd alles anders. Vol ongeloof bleven we elkaar maar aankijken, het werd alsmaar mooier. Mooi was ook het land, waar we op verschillende plekken en in verschillende stadions geweest zijn.” 

In 2010 keerde ik na de poulewedstrijden terug naar huis, maar bij terugkomst heb ik direct finalekaarten besteld en ben teruggevlogen

ARSENAL Bijzonder aan Liesbeth is ook, dat ze geen supporter is van een Nederlandse club, maar van het Engelse Arsenal. Een beetje pijnlijk omdat het interview juist plaatsvond op de dag nadat PSV de koploper in de Premier League met 2-0 had verslagen. ,,Dat was wat minder, maar Arsenal blijft toch ‘gewoon’ mijn club. Een liefde die ontstond in mijn tijd als au pair in Londen. Regelmatig bezocht ik de thuiswedstrijden in de tijd dat Dennis Bergkamp, Robin van Persie, Glenn Helder en Giovanni van Bronckhorst er speelden.” In Londen was de Oranjefan onlangs nog bij het EK voor vrouwen. ,,Ik heb de wedstrijden van Nederland gezien, maar ook de finale. Ook weer een geweldige belevenis.” 

TRADITIE Maar nu is ze al helemaal ‘in de ban van Qatar’, de kaartjes zijn tot en met de finale gereserveerd, ze heeft de openbaarvervoerkaart al binnen en heeft ook het nieuwe thuis- en uitshirt al aangeschaft. ,,Dat is ook een traditie, het kopen van de originele shirts. Ik heb er inmiddels tientallen. Ook alle toegangsbewijzen heb ik nog allemaal, keurig ingeplakt. Jammer, dat nu alles digitaal gaat en de fysieke kaartjes er praktisch niet meer zijn. Ondanks de voorgeschiedenis, het al dan niet moeten toewijzen aan Qatar, verheug ik mij wel op dit nieuwe avontuur. Een duur avontuur? Ach, alle hobby’s kosten geld, ook deze hobby. Maar ik heb het ervoor over, het geeft mij veel plezier om samen met ‘mijn Oranjefamilie’ weer op pad te gaan. Nu is het hopen op een mooi toernooi. Ik ben er in ieder geval al helemaal klaar voor!”

Dit artikel is gepubliceerd in de WK-krant die woensdag 16 november als bijlage bij Rijn en Veluwe verspreid wordt. Wil je de hele bijlage lezen, kijk dan hier voor de epaper.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie