De selectie van volleybalvereniging Nuovo kreeg nuttige adviezen van international Fleur Savelkoel (staande vijfde van rechts).
De selectie van volleybalvereniging Nuovo kreeg nuttige adviezen van international Fleur Savelkoel (staande vijfde van rechts). Dick Martens

WK volleybal werpt schaduw vooruit

13 september 2022 om 15:48 Overig

DOORWERTH Het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen, dat plaats zal vinden van 23 september tot en met 15 oktober, werpt zijn schaduw meer en meer vooruit. Ook in de gemeente Renkum wordt al reikhalzend uitgekeken naar het grote evenement, temeer ook omdat de gemeente een van de deelnemende teams, namelijk Kameroen, binnen haar grenzen zal huisvesten. Uiteraard zal dat land op de nodige ‘Renkumse’ sympathie kunnen rekenen, maar ‘ons’ eigen Nederlands Team zal ongetwijfeld de meeste support krijgen. De Oranje-vrouwen hebben een drukke sportzomer, met de Volleybal Nations League, de nodige oefenduels en als apotheose het WK met onder andere stadion GelreDome als speellocatie. Toch vond international Fleur Savelkoel nog wel de tijd om bij volleybalvereniging Nuovo een clinic te komen verzorgen voor de dames- en herenselectie.

Dick Martens

Na een korte kennismaking met de beide teams neemt Fleur even de tijd om wat over haarzelf te vertellen en alvast vooruit te blikken naar het WK. ,,Ik ben met volleyballen begonnen bij Devolco in Deventer. Ik kom uit een volleybalfamilie, mijn ouders speelden allebei op een redelijk niveau en ook mijn broer volleybalde. Andere sporten heb ik ook nog wel geprobeerd, maar bij volleybal was het gevoel het beste.” Dat gevoel en uiteraard ook haar talent brachten haar steeds hoger op ‘de volleybal-ladder’. ,,Na een jaar Dynamo in Apeldoorn ging ik naar Groningen om te studeren en ging ik bij Lycurgus volleyballen. Via Donitas en omdat ik nu echt hogerop wilde, prijzen wilde winnen, ging ik naar Sliedrecht Sport, de top van Nederland.”  Vijf jaar speelde Savelkoel, als passer-loper, daar. ,,Ik ben er gegroeid als mens, ben er zekerder door geworden.” Bondscoach Avital Selinger haalde haar vervolgens over om naar Papendal te komen om daar een fulltime volleybalprogramma te gaan volgen en in Team 22 te gaan spelen.

,,Dat paste precies in het plan, dat ik zelf voor ogen had. Het voelde voor mij ook als, ‘nu moet ik het doen’. Al snel mocht ik ook met ‘het grote Oranje’ meetrainen en spelen. En inmiddels heb ik al aardig wat basisminuten in de wedstrijden in de Nations League en in de oefenwedstrijden gemaakt. Dat sterkt mij natuurlijk ook richting het WK.” Ook verdiende de international door haar goede spel een toptransfer naar SC Potsdam, een topclub in Duitsland. ,,Ik ga er Champions League spelen. Geweldig toch?” Maar eerst het WK in eigen land. ,,Supergaaf. Spelen voor een vol GelreDome bijvoorbeeld. Dat is echt een droom. Dat wordt heel bijzonder. Maar ook een clinic als hier bij Nuovo vind ik leuk.” Dat bewijst ze vervolgens direct. 

Samen met interim-trainer Sander Siebel neemt ze het programma door en observeert ze de selectie met een kennersoog. De aanwijzingen over de passing en de blokkering worden door de groep gretig ter harte genomen. De opmerking van Fleur, dat de beleving en de werklust prima zijn, doet de speelsters en spelers zicht- en hoorbaar goed. ,,Dat nemen we mooi even mee”, klinkt het tevreden. En dat doet Fleur dan weer goed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie