Concert Festina Lente in Bernulphuskerk Oosterbeek

18 november 2023 om 11:04 Lokaal Deel je nieuws

Troostrijke koormuziek van Projectkoor Festina Lente in Bernulphuskerk Oosterbeek.

Op zaterdag 25 november a.s. treedt ’s avonds om 20.00 uur, het Projectkoor Festina Lente op in de Bernulphuskerk te Oosterbeek

Het Projectkoor Festina Lente (Arnhem), onder leiding van Dirkjan Horringa en in dit geval met medewerking van Jaap Jan Steensma (klavecimbel), geeft troostrijke koormuziek van Monteverdi, Geasualdo en Gastoldi in de Bernulphuskerk te Oosterbeek. De titel van dit concert luidt ‘Voor altijd’.

Afscheid nemen doet pijn, maar het kan ook aanleiding geven tot het componeren van prachtige madrigalen waarin het gevoel van verdriet, verlangen, wanhoop en rouw tot uituiting komt.

Claudio Monteverdi is de centrale componist in dit programma. Van hem is het poëtische madrigaal Ecco mormorar l%onde het Lamento d%Arianna. Monteverdi verloor in korte tijd zijn echtgenote en zijn lievelingssopraan. Monteverdi schreef een parel in de madrigaalkunst die recht uit zijn hart kwam.

Carlo Geasualdo maakte gebruik van chromatiek, bizarre harmonische wendingen, extreme dissonanten en abrupte pauzes. Alles draaide om het uitdrukking geven aan het gevoel, met de tekst als uitgangspunt.

Met delen uit de Balletti a cinque voci van Giovanni Gastoldi wordt het programma lichter van toon. Het is vrolijke muziek die vooral het mooie en spannende van de liefde vertelt. De tekst lezen we tegenwoordig het best met een flinke knipoog!

Ervaar, samen met Festina Lente, hoe het is om geraakt te worden door het gevoel dat deze muziek, die vierhonderd jaar geleden is geschreven, ook nu nog kan oproepen.

Het koor streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Het richt zich op deelnemers uit de wijde omgeving van Arnhem. Er wordt gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici.

wie?: Evenementencommissie Bernulphuskerk Oosterbeek

wat?: optreden Projectkoor Festina Lente met het concert ‘Voor altijd’

waar?: Bernulphuskerk Oosterbeek, Utrechtseweg 129

wanneer?: zaterdag 25 november a.s., 20.00 uur

entrée?: Voorverkoop EUR 15,00. Aan de kerk EUR 17,50. CJP tot 18 jaar en studenten EUR 10,00. Kinderen tot 12 jaar gratis toegang. Kaarten kunnen worden besteld (noodzakelijk) via: www.projectkoorfestinalente.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie