Dorienke de Vries
Dorienke de Vries

Column namens de kerken

28 februari 2024 om 10:53 Overig

Niet per se een goed idee: in de voorjaarsvakantie met vier kinderen tussen de 3 en de 7 jaar naar museum Naturalis in Leiden. Het is er bomvol, en voor alles waar knopjes of wieltjes aan zitten staat een lange rij grut te wachten op zijn beurt. 

Dat gaf mij de kans om bij het skelet van de Edmontosaurus op een bankje te gaan zitten, en het hele gevaarte uitgebreid te bekijken. Op de wand erachter draait een animatie van een paar levende exemplaren in een oerbos. Onvoorstelbaar dat deze wereld echt heeft bestaan; onvoorstelbaar hoeveel miljoenen jaren er sindsdien zijn verstreken.

Naturalis toont op allerlei manieren hoe de natuur zich heeft ontwikkeld en hoe de aarde steeds gevarieerder is geworden, en daarmee geschikter voor menselijke bewoning. Het wordt ook duidelijk, dat de mens niet van bovenaf in deze wereld is gedropt, maar er met huid en haar deel van uitmaakt. Wij hebben voorouders gehad die zelf ook een lange ontwikkeling hadden doorgemaakt en inmiddels ook weer zijn uitgestorven. Dat kon weleens de betekenis zijn van het bijbelse scheppingsverhaal, waar staat dat God ons uit het stof van de aarde heeft gevormd. Net als alle andere levende wezens zijn wij gebouwd uit aarde en water, en net als zij vallen wij op een gegeven moment weer uit elkaar. 

In deze veertigdagentijd tot Pasen is dat een thema waar de kerk in het bijzonder bij stilstaat: onze ‘stoffelijkheid’ – het feit dat ons leven eindig is. Geen populair thema; misschien maar goed dat het kerkelijk jaar ons min of meer dwingt om het af en toe onder ogen te zien. 

Gelukkig is er meer over te zeggen. In het besef dat wij uit stof zijn ontstaan, zijn we onderweg naar Pasen – feest van onvergankelijk leven, van een aards bestaan dat het licht en de geest van de hemel in zich mag dragen. Dat is nog onvoorstelbaarder dan de geschiedenis van de aarde tot nu toe. Hoe dat precies zal zijn weet niemand, en in museum Naturalis vind je er niets over. Toch dromen we er graag van en kijken we ernaar uit. Wilt u meedoen? Welkom in onze kerkdiensten en bij de Veertigdagen-Vespers elke zondag om 19.00 uur in de Oude Kerk.

Namens de kerken in de gemeente Renkum,

Dorienke de Vries, curate@arnhemnijmegenchaplaincy.nl

advertentie
advertentie