Falko werd tijdens zijn stage verliefd op Mallorca.
Falko werd tijdens zijn stage verliefd op Mallorca. Collectie Falko den Hartog

Droombaan door liefde voor de fiets

26 maart 2024 om 19:21 Overig

‘Even’ van Heelsum naar Mallorca, maar Falko den Hartog zit er nog

Door Dick Martens

HEELSUM-MALLORCA Voetballen bij RVW, judoën bij Sjabbens, zwemmen bij de reddingsbrigade, besmet worden met ‘het fietsvirus’. Dat is in ‘een sportieve notendop’ de jeugd van Heelsummer Falko den Hartog (29). Maar er kwam een moment dat er keuzes moesten worden gemaakt. Hij koos voor het wielrennen, de juiste keuze bleek al snel, want hij hield er zijn droombaan aan over. Niet in het veelal koude en natte Heelsum, maar op het zonnige Spaanse eiland Mallorca. Over het hoe en waarom vertelt hij in een enthousiaste monoloog.

RVW ,,Bij Heelsum denk ik direct aan het voetballen”, begint hij zijn verhaal vanuit een ook vanmiddag weer lekker zonnig Mallorca. ,,Ik spendeerde al mijn vrije tijd samen met Ricardo Leffering en Eric Kamphuis op het voetbalveldje achter de Vita Veraschool. We waren altijd met voetbal bezig, op dat veldje of bij RVW. Daar speelde ik in ‘het succesteam’, met onder andere mijn klasgenoten Thomas Bos, Bas van Dreven en Jordi Leeuwes. We werden ongeslagen kampioen en wonnen de beker. Ondertussen ging het wielrennen ook steeds beter en werd de combi lastiger. Er waren zaterdagen bij, dat ik mij na het voetballen moest haasten om in de middag nog aan de start te staan van een wielerwedstrijd. Ik moest gaan kiezen. Het werd wielrennen, een keuze waar ik nog steeds blij mee ben want aan ‘de fiets’ heb ik mijn droombaan overgehouden.”  

FIETSVAKANTIES OP MALLORCA Rond 2014 kwam Falko voor het eerst in contact met Clips Mallorca Cycling (CMC). ,,Ik was op trainingskamp op Mallorca en werd tijdens de trainingen verliefd op het eiland. Ik studeerde aan het Johan Cruyff College in Nijmegen en moest stage gaan lopen. Ik was zo enthousiast over Mallorca geworden, dat ik alles in het werk stelde om daar mijn stage te kunnen voldoen. Dat lukte, als fietsgids. Ik besloot om na mijn opleiding er nog een half jaar aan de slag te gaan. Ik woonde in een appartement op de boulevard van Can Pastilla. Een speciale periode, we sliepen met zijn zessen op drie kamers en deden vooral wat we leuk vonden: ‘Fietsen! Nog kleinschalig, we verzorgden het touroperator-gedeelte, vluchten, hotels, transfers en fietsbegeleiding. We hadden nog geen eigen fietsen. Ik kreeg een vaste baan aangeboden en sinds 2016 ben ik locatie/operationeel manager bij CMC. ‘Ons’ bedrijf groeide snel en sinds 2018 hebben we onze eigen fietsenwinkels in Can Pastilla en Port de Pollença. Daar bieden we ook 3 of 4 sterren hotels aan en verzorgen we rondreizen op de fiets. Ons doel?: Onze gasten, waaronder ook al een aantal Renkummers, een onvergetelijke fietsvakantie op Mallorca te bieden.” 

GENIETEN IN HEELSUM Inmiddels beschikken Falko en zijn team over 300 Ridley-racefietsen. Toen we hier met de fietsenverhuur begonnen had ik regelmatig contact met Frank van Franks Fietsenwinkel in Heelsum, die mij sponsorde en mijn wedstrijdmateriaal verzorgde.” Falko leerde op ‘zijn’ eiland ook vriendin Stephanie kennen. ,,We wonen al enkele jaren samen en zien onze toekomst ook echt op Mallorca. We spreken ‘gewoon’ Nederlands, want ze heeft een Nederlandse moeder. Voorlopig komen we alleen terug in Heelsum tijdens onze vakanties of met kerst. Vroeger heb ik mijn ouders wel eens vervloekt omdat we in Heelsum woonden. Er was voor ons daar niets te doen. Maar als ik er nu ben dan geniet ik echt en veel meer, van de bossen en de rust.” 

Voor info: www.mallorcacycling.nl

I

Falko den Hartog (links) vertrok vanuit Heelsum naar Mallorca en begon er zijn eigen bedrijf: Clips Mallorca Cycling.
advertentie
advertentie