Al 26 jaar is Joop van de Gronden de ijsmeester van de Renkumse IJsvereniging 'Vooruit', waar hij ook zorgdraagt voor de ijsdikte.
Al 26 jaar is Joop van de Gronden de ijsmeester van de Renkumse IJsvereniging 'Vooruit', waar hij ook zorgdraagt voor de ijsdikte. Dick Martens

IJsvereniging ‘Vooruit’ heeft twee ijsmeesters

10 november 2021 om 09:42 Overig

Joop van de Gronden is al 26 jaar ijsmeester

RENKUM De afgelopen week dook de temperatuur wat schuchter onder het vriespunt. Hoewel er van enige ijsvorming amper sprake was, was daar ineens een noodkreet van diverse Nederlandse ijsverenigingen: ‘Er dreigt een tekort aan ijsmeesters’. De KNSB, de Nederlandse schaatsbond, begon onmiddellijk een campagne om nieuwe, het liefst, jongere vrijwilligers, warm te maken om de cursus ijsmeester te gaan volgen. Over de vraag of de oproep ook geldt voor de Renkumse IJsvereniging ‘Vooruit’ geeft ijsmeester Joop van de Gronden tekst en uitleg.

Dick Martens

De najaarszon beschijnt de grote ‘grasvlakte’ die na een periode van strenge vorst moet uitgroeien tot een van de mooiste natuurijsbanen van Nederland. Maar nu, begin november is daar nog geen sprake van. Toch is ijsmeester van de Gronden al wel bezig om een periode van schaatsen voor te bereiden. ,,Je weet maar nooit”, lacht hij. ,,Het gras is inmiddels al gekortwiekt en ook heb ik de waterpomp al een keer opengedraaid. Die doet het nog goed.” Van de Gronden mag zich al 26 jaar officieel ijsmeester noemen. Ik liep al enige tijd mee, hier bij de ijsvereniging en toen werd mij, omdat elke vereniging geacht wordt ook een ijsmeester te hebben, gevraagd om de cursus te gaan doen. Dat heb ik toen gedaan, zelfs naast IJsmeester 1 ook IJsmeester 2 gehaald. Dan mag je ook officiële wedstrijden uitzetten en organiseren. Die heb ik destijds met Albert van Brakel uit Heelsum, ook een erkend en landelijk bekend ijsmeester, gedaan. Je leert dan zaken als welke soorten ijs je hebt, over de diktes van het ijs, de gevaren van het ijs en wat te doen als er iemand door het ijs zakt.” Van den Gronden heeft al die ‘leermomenten’ al eens moeten toepassen in Renkum. ,,Jaren terug, toen de norm voor een veilige ijsdikte nog op 10 centimeter lag, heb ik de baan moeten afkeuren op een halve centimeter. Dat deed ik echt met tranen in mijn ogen, omdat ‘heel Renkum’ stond te popelen om het ijs op te mogen gaan.” Hoewel de norm inmiddels is verlaagd naar 9 centimeter, doet het de ijsmeester nog altijd pijn, dat hij destijds de baan gesloten moest houden en schiet hij geëmotioneerd weer vol. Na een slok koffie vervolgt hij zijn verhaal. ,,Het testen van het ijs en het meten van de dikte leerde ik van mijn collega-ijsmeester uit Kesteren. Je springt dan met twee forse mensen naast elkaar op het ijs, hoor je het piepen en kraken, dan is de dikte al een centimeter of vijf zes, Je zakt er dan al niet meer doorheen. Dan is het nog even wachten op de aangroei, voor als er dan mensenmassa’s gaan schaatsen. Met een spieboortje bepalen we dan of we de vereiste 9 centimeter hebben.”

Inmiddels heeft ook voorzitter Tony Ferrando het ijsmeesters diploma. ,,Dus bij ons is er zeker nog geen tekort. Wel kunnen we natuurlijk altijd vrijwilligers of bestuursleden gebruiken, die de vereniging willen komen versterken. Ook als er geen ijs ligt is er altijd wel wat te doen. Onderhoud, reparaties, het beheren van het verenigingsgebouw. Nu is het wachten op een mooie vorstperiode. Laat die er ook maar komen, wij zijn er bij ‘Vooruit’ alweer helemaal op voorbereid.”

advertentie
advertentie