Monica Welsing is samen met haar dochter Anouscka, de drijvende kracht bij Rhönrad- en Turnvereniging Rein Bloem in Oosterbeek.
Monica Welsing is samen met haar dochter Anouscka, de drijvende kracht bij Rhönrad- en Turnvereniging Rein Bloem in Oosterbeek. Foto: Dick Martens

‘Het Rhönrad geeft je een sensatie’

27 oktober 2021 om 09:46 Overig

Moeder en doch-ter Welsing actief bij ‘Rein Bloem’

OOSTERBEEK ‘Je spant je spieren en strekt je armen uit. Je verlegt je gewicht en het rad begint te draaien. Jouw beweging vertaalt zich in het rollen van de hoepels. Moeiteloos zet je een mooie show neer’. Dat is in het kort wat Rhönradturnen met je doet. Die sensatie, het beoefenen van die sport kan je nog altijd in Oosterbeek bij RTV Rein Bloem, de grondlegger van de sport in Nederland, doen. En praat je over de sport en de vereniging ‘even’ met bestuurslid en trainster Monica Welsing, dan wordt je in ieder geval razend enthousiast en nieuwsgierig hoe het voelt om je kunsten te kunnen vertonen in een Rhönrad.

Dick Martens

Gezeten in de kleedkamer van de sporthal aan de Wijnand van Arnhemweg in Oosterbeek brandt Welsing onmiddellijk los over ‘haar’ sport en de vereniging, die al in 1983 is opgericht en waarvan zij al sinds die tijd actief is. ,,In de beginfase gaven we ook nog gymnastiek- en turnles, nu is het alleen Rhönrad en Spier Actief, dat is bewegings- en motorisch actief zijn voor 50-plussers. Daar kunnen we overigens nog wel wat leden voor gebruiken Natuurlijk zijn ook nieuwe Rhönrad-leden zeker nog welkom hoor! We hebben nu een tweetal volle groepen van 14 personen. Een groep pubers-tieners tot en met 14 jaar en een groep tieners en jongvolwassenen, vanaf 15 jaar. We kunnen maar 8 raderen naast elkaar in de zaal plaatsen, dus zijn groepen van 8 deelnemers het maximum. We nemen ook nog altijd deel aan wedstrijden. Zo waren we vlak voor de Corona-periode inging druk bezig om leden geplaatst te krijgen voor het WK. Ons niveau is zeker goed, in de niveaus waarin we meedraaien is dat de subtop van Nederland. Plaatsing voor het WK is weggelegd voor de beste top zes turners van Nederland. Bij ons zitten er een paar, die dat niveau aan zouden kunnen. Met hen gaan we dan in gesprek of ze dat traject ook in willen, omdat het dan weer de nodige kosten met zich meebrengt. Helaas is onze sport nog altijd ongesubsidieerd.”

Het niveau binnen RTV Rein Bloem is niet in de laatste plaats de verdienste van trainster Anouschka Welsing (30). ,,Inderdaad, de dochter van… ,,Zij heeft het trainingsprogramma richting die WK-plaatsing weer opgepakt.” Het platform, het WK, tikte ‘de dochter van’ zelf al eens aan. Zij behaalde in haar actieve carrière, die ze als 12-jarige begon nadat ze bij het turnen een ernstige blessure had opgelopen, veel prijzen en ereplaatsen. Zo veroverde ze op haar 17e de wereldtitel op het onderdeel sprong, werd ze als senior Nederlands kampioene en presteerde ze ook goed op het wereldkampioenschap in 2009, waar ze 6e werd. ,,De sport bestaat uit drie disciplines: ‘Sprong’, waarbij er gebruik wordt gemaakt van het rollende rad om er over te springen met een mooie afsprong. ‘Spiralen’, waarbij de deelnemer, geklemd in het rad, op de buitenkanten ronddraait. Het derde onderdeel is ‘Rechtuit’, waarbij er al rollend oefeningen worden gedaan in en om het rad. Naast trainingen hier, geven we ook workshops en clinics. Dat deden we al eens voor bijvoorbeeld de Vitesse-jeugd. Ook zij vonden het gaaf die sensatie te mogen beleven. En een sensatie is en blijft het.”

advertentie
advertentie