Jaap van Genderen ontvangt uit handen van burgemeester Agnes Schaap het bronzen beeldje 'Soldaat met het bloemenmeisje'.
Jaap van Genderen ontvangt uit handen van burgemeester Agnes Schaap het bronzen beeldje 'Soldaat met het bloemenmeisje'. berrydereusfotografie.nl

‘Soldaat met bloemenmeisje’

11 oktober 2022 om 10:02 Overig

OOSTERBEEK Jaap van Genderen kreeg afgelopen zaterdag het bronzen beeldje van de soldaat met het bloemenmeisje uitgereikt door burgemeester Agnes Schaap. Jaap heeft zich de afgelopen 30 jaar als vrijwilliger ingezet voor de jaarlijkse herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Zaterdag was zijn afscheidsreceptie in Ede.

Bronzen beeld uitgereikt aan Jaap van Genderen

Al vanaf 1992 is Jaap betrokken bij de organisatie van de herdenkingsdiensten. In 2003 werd hij lid van het management van de organisatie, als secretaris. Al die jaren heeft hij zich op vrijwilligersbasis ingezet, naast zijn gezin en fulltime baan.

Toen in 2015, enkele weken voor de jaarlijkse Airborne-herdenking, de toenmalige organisator ziek werd nam Jaap zonder enige aarzeling de leiding. In korte tijd coördineerde en leidde hij met succes de vergaderingen met alle hoofdrolspelers, inclusief die met militaire en civiele autoriteiten.

Vrijwilligers en medeorganisatoren ervaren hem als een meelevende, betrokken en toegewijde man, die de vrijwilligers op zijn eigen unieke manier weet te inspireren. Door zijn inzet is de organisatie van de jaarlijkse herdenking de afgelopen jaren verbeterd en geprofessionaliseerd. De Oosterbeekse kunstenares Fransje Povel-Speleers heeft het beeldje gemaakt in opdracht van de gemeente Renkum. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die op uitzonderlijke wijze een bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne historie.

Achter het beeld zit een treffend verhaal. Een klein meisje draagt een grote zonnebloem en loopt aan de hand van een soldaat. De soldaat symboliseert de Slag om Arnhem in september 1944. Het kleine meisje met de zonnebloem symboliseert de bevrijding en de vrede. Ook staat zij symbool voor alle ‘bloemenkinderen’ die sinds 1945 tijdens de herdenkingsdienst op de begraafplaats in Oosterbeek bloemen leggen op de graven van de gevallen militairen.

advertentie
advertentie