De 'Doorwerth groep' van GoldenSports heeft weer lekker in de buitenlucht bewogen. Na het hockeyspel was het tijd voor koffie.
De 'Doorwerth groep' van GoldenSports heeft weer lekker in de buitenlucht bewogen. Na het hockeyspel was het tijd voor koffie. Dick Martens

‘Wij bewegen altijd lekker buiten’

10 februari 2023 om 19:52 Overig

RENKUM-DOORWERTH Als oudere meer gaan bewegen en dat ook nog eens samen met buurtgenoten in de buitenlucht doen. Hoe leuk en lekker is dat! Dat is het concept van GoldenSports. Iedereen van 65 jaar en ouder kan meedoen, ook mensen met lichamelijke klachten. De trainingen zijn goedkoop, veilig en gevarieerd en worden gegeven door een gediplomeerde trainer. Ook in Renkum en Doorwerth. In ‘Ons Middelpunt’ in Doorwerth delen Chiel (76) en Annemiek (69), die in Renkum sporten en Joke (76) en Nellie (75) beiden inwoonsters van Doorwerth waar zij ook ‘lekker buiten bewegen’, hun ervaringen.

Door Dick Martens

,,Ik kan het iedereen aanbevelen”, opent Chiel het gesprek. Zijn oproep wordt direct enthousiast bevestigd, waarna vervolgens de woorden ‘heerlijk’, ‘lekker buiten’, ‘samen’ en ‘koffie’ de boventoon voeren. GoldenSports kwam in 2013 van de grond vooral omdat het de initiatiefnemers was opgevallen dat eenzaamheid onder ouderen toenam en dat veel ouderen te weinig bewogen. Ook zagen ze dat er weinig variatie was in het aanbod voor ouderen. ,,Een sportschool of gymnastiek voor ouderen in een zaal waren vaak de enige mogelijkheden”, legt Ineke Kalkman, als vrijwilliger actief bij GoldenSports, uit. ,,Maar sporten in de buitenlucht was er vaak niet. Zo werd het idee geboren om GoldenSports te beginnen; buiten bewegen voor 65-plussers met buurtgenoten.” 

,,En daar zijn wij blij mee”, klinkt het in koor. ,,Het is echt heel leuk. Ook als revalidatie”, legt Chiel uit. ,,Ik heb zelf die ervaring na mijn heupoperatie, waar ik vooral baat bij had waren de balansoefeningen. Ook het met elkaar doen is bovendien gezelliger. En iedereen doet het op zijn of haar manier en in eigen tempo.” Ook ‘de Doorwerthse dames’ hebben diezelfde ervaringen. Beiden wonen er nog maar relatief kort. Joke  kwam een jaar geleden vanuit Leusden naar haar nieuwe woonplaats, terwijl Nellie twee jaar geleden vanuit Emst in Doorwerth neerstreek. ,,Ik wilde ook hier graag bewegen, ‘gymen’ noemde ik het. Al snel hoorde ik, dat dat hier, ben mee gaan doen en niet meer weggegaan.” 

,,Het is elke week weer anders”, vult Annemiek aan. ,,Elke week weer andere oefeningen en spelletjes. Dat maakt het ook zo leuk. En natuurlijk na afloop het gezamenlijk koffiedrinken en lekker bijkletsen. Leuke gesprekken waaruit ook vriendschappen zijn ontstaan. En als er eens iemand jarig is, eten we lekker een gebakje. Daarom zou ik alle ouderen in Renkum, Heelsum en Doorwerth willen oproepen: ‘Kom gezellig met ons meedoen!”. Die oproep klinkt ook Ineke als muziek in de oren. ,,Er is geen drempel, iedereen is gelijk en we hebben ook nog een mooie actie. Nieuwe deelnemers kunnen de hele maand maart gratis komen kennismaken. Lekker samen buiten bewegen op twee locaties. Woensdag van 9.30 - 10.30 uur in Doorwerth bij Ons Middelpunt en in Renkum, ook op woensdag, van 11.00-12.00 uur bij het Huis van Renkum. Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs. Op beide locaties kan men ook terecht voor vragen en informatie.”

advertentie
advertentie