Staand vlnr.: burgemeester Agnes Schaap, dhr. Bert Keukenkamp, mw. Janny Keukenkamp, dhr. Martien van Leeuwen, mw. Greet Visser-Schoon, dhr. Dirk van Veelen.
Zittend vlnr.: dhr. Harm Wezel, mw. Thea den Dulk-Hoffman, mw. Gerda Schuddebol, mw. Maria Polderman, dhr. Ronald Polderman.
Staand vlnr.: burgemeester Agnes Schaap, dhr. Bert Keukenkamp, mw. Janny Keukenkamp, dhr. Martien van Leeuwen, mw. Greet Visser-Schoon, dhr. Dirk van Veelen. Zittend vlnr.: dhr. Harm Wezel, mw. Thea den Dulk-Hoffman, mw. Gerda Schuddebol, mw. Maria Polderman, dhr. Ronald Polderman. berrydereusfotografie.nl

Lintjesregen 2023

26 april 2023 om 18:47 Overig

GEMEENTE RENKUM Op woensdag 26 april 2023 heeft burgemeester Agnes Schaap aan 10 inwoners van de gemeente Renkum een lintje uitgereikt.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De volgende personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

Gerda Schuddeboom (8 september 1951), Wolfheze

Een groot voorbeeld voor naastenliefde en in de blindenwereld zeer gewaardeerd. Ook bij Het Schild in Wolfheze. Zo staat Gerda Schuddeboom bekend. Al ruim 30 jaar is zij vrijwilliger bij de Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws. Vooral in de rol als redactielid. Daarnaast zette zij zich in voor een tijdschrift op cd, een onderdeel van regiogroep Noord-Holland van de Oogvereniging. In Wolfheze bij het Schild, is Gerda Schuddeboom ook actief op mediagebied. Ze steekt veel uren in Solutions Radio en geeft instructies aan gebruikers van hulpmiddelen en was ze aanjager van de KerkWebbox. Op sportief gebied toont Gerda Schuddeboom ook haar kwaliteiten. Ze is de drijvende kracht bij Cormeta, de Sportvereniging Voor en Door Blinden en Slechtzienden in Uitgeest. Hier is ze coördinator van het tandemrijden en wandelen. Daarnaast is ze ook vrijwilliger bij de Stichting Blinden-penning in Amsterdam.

Ronald Polderman (1 juni 1950), Wolfheze

Ronald Polderman was bestuurlijk actief bij de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging en zette zich in voor de Regiogroep Noord-Holland van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden, de huidige Oogvereniging Nederland. Dat bleek de opmaat voor nog veel meer activiteiten. Zo verrichtte hij diverse vrijwilligersactiviteiten voor de Dominicusgemeente Amsterdam en was hij lid van het koor van de Dominicuskerk. Ondanks zijn visuele beperking zocht hij naar mogelijkheden om toch notenschrift te lezen. Via braille. Verder zet Ronald Polderman zich al ruim 30 jaar in voor de Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws, onder andere als redactielid voor het maandelijkse geluid-tijdschrift. Indrukte maakte zijn grote bijdrage aan de videofilm ‘Op de tast’. De film toont hoe hij en zijn vrouw als blinden door het leven gaan en dit ervaren. 

Martinus Johanna Maria van Leeuwen (3 april 1941), Oosterbeek

Broeder Martien van Leeuwen heeft altijd aandacht voor hen die hulp nodig hebben. Zijn hele leven lang. Hij was een grote steun en toeverlaat van vele missionarissen. Zowel in Nederland, Engeland en Kenia en Uganda. Bijna 30 jaar was hij actief in Afrika, en 20 jaar als leider in Oosterbeek van de Mill Hill Missionarissen. In Afrika zette hij zich in voor de armen, vooral in Kenia en Uganda. Veel indruk maakte hij met de redding van een enorme kunstschat die op de zolder van Missiehuis Vrijland in Oosterbeek werd aangetroffen. Het bleek dat daar 800 kunstwerken van Kees Breed, alias Brederoc, tegen elkaar gestapeld stonden. Kees Breed was behalve kunstenaar onder andere ook missionaris. Broeder Martien van Leeuwen twijfelde geen moment en nam actie om deze kostbare expressionistische schilderijen, inclusief geschriften, teksten en verhandelingen te bewaren.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De volgende personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Bert Keukenkamp (5 mei 1943), Heelsum

Vele ouders en kinderen kennen Bert Keukenkamp als voormalig directeur van de Airborneschool uit Renkum. Als het moest, stak hij ook de handen uit de mouwen als invalleerkracht, conciërge en zelfs tuinman. Sinds 1980 zet hij in zich voor de huidige Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum. In verschillende functies is hij daar actief. Mede dankzij zijn hulp is de Snuffelmarkt een groot succes. Met de opbrengst van deze markt wordt het onderhoud van het Kerkje op de Heuvel in Heelsum bekostigd. Bert Keukenkamp is ook mantelzorger. Samen met zijn vrouw Jannie staat hij een echtpaar bij: hij brengt ze overal heen en regelt heel veel praktische zaken voor deze mensen. Bert Keukenkamp staat bekend als behulpzaam, zeer betrokken, integer en bescheiden.

Jannie Keukenkamp-Grooters (15 juni 1943), Heelsum

Het leven van Jannie Keukenkamp staat voor een groot deel in het teken van de zorg voor een ander. De Heelsumse staat bekend als trouw en hulpvaardig. Sinds 1984 is zij actief voor de huidige Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum. Als vrijwilliger en bestuurslid in verschillende functies. Bijvoorbeeld voor de Commissie Steen voor Steen. Ze helpt onder andere met het sorteren van binnengekomen kleding voor het tweedehandswinkeltje. Daarnaast is zij ook al 30 jaar actief als vrijwilliger bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Daarvoor is zij onlangs nog in het zonnetje gezet. Verder is Jannie Keukenkamp al 20 jaar een onmisbare vrijwilliger bij verpleeghuis De Rijnhof in Renkum. Hier regelt ze koffie en is een luisterend oor voor de bewoners.

Greet Visser-Schoon (8 oktober 1945), Oosterbeek

Een onuitputtelijke energie, positief en altijd in beweging: dat kenmerkt Greet Visser uit Oosterbeek. De lijst met vrijwilligersactiviteiten is indrukwekkend. Tussen 1961 en 1988 was zij voorzitter van de Gymnastiekvereniging ODIO in Oosterbeek, en betrokken bij allerlei activiteiten. Daar komt ook haar voorliefde voor sporten en bewegen vandaan. Greet Visser gymt, loopt hard en zwemt. Dat houdt haar fit. Ze was ook een aantal jaar vrijwilliger bij Hospice Rozenheuvel in Rozendaal en bijna 10 jaar vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig LevensEinde. Ook op het gebied van milieu neemt Greet Visser haar verantwoordelijkheid. Sinds 2014 organiseert ze in de gemeente Renkum de jaarlijkse World Clean Up Day en de actie Nederland Schoon. Verder is ze bestuurslid van de Stichting White Ribbon Mile.

Dick van Veelen (6 januari 1952), Oosterbeek

Kunst, geschiedenis en muziek lopen als een rode draad door het leven van Oosterbeker Dirk van Veelen. Kunstzinnigheid en creativiteit staan bij hem altijd centraal. Sinds 1990 is hij bestuurslid van Stichting Museum Veluwezoom, voortgekomen uit Stichting Heemkunde. Vanaf het begin is Dirk van Veelen nauw betrokken geweest bij de doorontwikkeling van het museum, dat gevestigd is in Kasteel Doorwerth. Als kenner van de schilders van de Veluwezoom heeft hij actief bijgedragen aan de bewustwording en van het belang van de Veluwezoom-schilders. Daarnaast heeft hij de Oosterbeekse School mede op de kaart gezet. Dirk van Veelen heeft meerdere boeken over de schilders van de Veluwe geschreven, en verdiepte zich in de historie van de begraafplaats aan de Fangmanweg in Oosterbeek. Ook daar schreef hij een boek over. 

Harm Wezel (14 oktober 1948), Heelsum

Op velerlei vlakken is Harm Wezel actief. Bijvoorbeeld op het gebied van ICT en automatisering, maar draagt ook zijn steentje bij op bestuurlijk gebied. Tussen 1980 en 1989 was hij kerkrentmeester en diaken van de Gereformeerde kerk Streekgemeente Midden-Betuwe. Tussen 2006 en 2019 was hij lid en voorzitter van de diaconie van de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum. Daar nam hij het initiatief tot de Kanskaart, verspreid onder huisartsen, apotheken en dienstencentra. Met praktische informatie over onder andere toeslagen, belastingaangiften en tegemoetkomingen schoolkosten. Verder hielp hij bij de komst van een voedselbank en de fusie tussen de drie kerkelijke gemeenten in Renkum en Heelsum. Sinds 1994 ondersteunt Harm Wezel ouderen op allerlei gebied. Ook Tennisclub LTC Harten kan op zijn steun rekenen. Al jaren is hij de webmaster.

Marianne Polderman-Kortekaas (15 oktober 1947), Wolfheze

Ze deed tweemaal mee met de Paralympische Spelen en won zes medailles. Driemaal goud, driemaal zilver. Marianne Polderman-Kortekaas is een groot kampioen. Zwemmen, atletiek, ze beheerste veel onderdelen. Altijd was haar motto: ga uit van je kracht en geef nooit op. Dertig jaar was ze lid van het Dominicuskoor en maakte onderdeel uit van de werkgroep Dominicus Duurzaam van de Dominicusgemeente in Amsterdam. Als blinde kreeg ze het voor elkaar toch een manier te vinden om notenteksten om te zetten in braille. Veertien jaar lang was ze coördinator zwemmen bij Cormeta, een sportvereniging voor visueel beperkten. Verder maakte Marianne Polderman-Kortekaas indruk met een hulpactie in Chili in de jaren negentig. Een grootschalige actie leverde een zeecontainer vol hulpgoederen op.

Thea den Dulk-Hoffman (9 oktober 1947), Wolfheze

Ondanks haar visuele beperking heeft Thea den Dulk-Hoffman veel voor elkaar gekregen. Tussen 1976 en 2016 was ze bestuurlijk actief en een voortrekker van de digiwijsgroep Zuid-Holland van de Oogvereniging, de belangenbehartiger voor mensen met een oogaandoening. Tussen 2000 en 2019 was zij vrijwilliger bij de Protestantse Wijkgemeente Ypenburg in Den Haag. Verder was ze 13 jaar lang mede initiator en coördinator van het uitgiftepunt Ypenburg van de Voedselbank Haaglanden. Bij de Stichting Voorall in Den Haag, een belangenorganisatie voor inwoners van Den Haag met een beperking, was ze 12 jaar vrijwilliger. Samen met haar geleidehond verzorgde ze ook ervaringstours. Tijdens een route door de stad legde ze uit wat blinden en slechtziende mensen nodig hebben om zich zelfstandig veilig buiten te kunnen verplaatsen. 

advertentie
advertentie