Ruim 32.00 deelnemers op de 76e Airborne wandeltocht in Oosterbeek.
Ruim 32.00 deelnemers op de 76e Airborne wandeltocht in Oosterbeek. gertbudding.nl

76e Airborne wandeltocht ruim 32.000 deelnemers

3 september 2023 om 10:50 Overig

OOSTERBEEK- Er klonk hard gejuich en een daverend applaus toen marsleider Hans van Kranenburg in aanwezigheid van burgemeester Agnes Schaap het aantal deelnemers bekend maakte van de grootste ééndaagse wandeltocht. Deze 76e editie van de Airborne wandeltocht bracht ruim 32.000 deelnemers op de been.

Gert Budding

Het recordaantal wandelaars werd echter niet overtroffen, in 2016 waren er maar liefst 36.191 personen die de wandelschoenen aantrokken. Het werd zaterdag, met voorbeeldige klimatologische invloeden, een prima wandeltocht. Over diverse afstanden slingerde het ‘wandelaarslint’ zich door de gemeente Renkum met de start en finish bij het Airborne museum in Oosterbeek. Het werd een bonte stoet. Opvallend veel personen die zich hadden ingeschreven voor de 40 kilometer, die route voerde langs de Ginkelse- en Renkumse heide waar de eerste geallieerden op 17 september 1944 werden gedropt.

Het defilé was zoals gebruikelijk indrukwekkend met de aanwezigheid van vijf veteranen die zowel door kinderen als volwassen uitbundig werd begroet. Zij arriveerden traditiegetrouw met de typische Engelse taxi’s. Spreekstalmeester Roger Beets sprak de wandelaars bemoedigend toe, bij de start en terugkomst. Duidelijk was dat de Renkumer niet gecharmeerd was van de vele wandelaars die met hun telefoon in de hand liepen. ‘Doe die telefoon nu eens weg, en geniet van de tocht’, riep hij zeker vijftig keer door de microfoon.

Nadat de meeste wandelaars ‘binnen’ waren kwam er nog een officieel gedeelte. Toon Wandel, Henk Hobé en Jan Sanders werden gehuldigd en liepen de tocht voor de 76e keer mee.

Afbeelding
Jan Sanders, Henk Hobé en Toon Wandel liepen voor de 76e keer de Airborne wandeltocht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie