Burgemeester Agnes Schaap brengt met molenaar Mees van Norden de wieken van de Renkumse molen in beweging.
Burgemeester Agnes Schaap brengt met molenaar Mees van Norden de wieken van de Renkumse molen in beweging. gertbudding.nl

Leven van Britse soldaat in beeld

5 september 2023 om 14:23 Overig

RENKUM Door aan een dik koord te trekken bracht burgemeester Agnes Schaap met molenaar Mees van Norden de wieken, met Airborne vlaggen, van de Renkumse molen in beweging. De tentoonstelling van de gesneuvelde Britse soldaat Walter Henry Yates in september 1944 was geopend.

Elk jaar wordt er in de gerestaureerde molen, die in de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur lag en grotendeels werd beschadigd, een tentoonstelling op drie panelen gehouden. Burgemeester Agnes Schaap was onder de indruk van het leven van soldaat Walter Henry Yates die op 17 september 1944 op de Renkumse heide, Dropzone-X werd gedropt. De parachutist was ingedeeld bij het HQ-compagnie van het derde Bataljon.

De onfortuinlijke Brit liet daarbij op 44-jarige leeftijd het leven. Hij werd tijdelijk op de begraafplaats Onder de Bomen in Renkum ter aarde besteld. “Op de overlijdensdatum staat vermeld dat Yates tussen 18 en 25 september is overleden. Een maand later wordt hij bij zijn kameraden op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek begraven. “Een sterke aanname is dat Walter Henry Yates tijdens de eerste dropping op de Renkumse heide is verongelukt”, legt Jaap van Genderen uit, die een aantal jaren geleden een hoge Britse Onderscheiding kreeg ‘voor toegewijde aandacht die hij als medeorganisator geeft aan de jaarlijkse Airborne Memorial Service op de militaire begraafplaats in Oosterbeek’.

De levensloop van Yates staan op drie panelen uitgebeeld, vanaf zijn geboorte en eindigt op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Er ging veel onderzoek aan vooraf in Engeland en Nederland. “Wij zijn daarbij enorm geholpen door een aantal bronnen. Door die gegevens te combineren is het mogelijk geworden om het leven van soldaat Walter Henry Yates in kaart te brengen.”

“De zoektocht is vorig jaar gestart”, gaat Van Genderen verder. “We hadden toen alleen een naam. Door in de archieven te graven kwamen veel feiten boven water en hebben we een duidelijk verhaal kunnen maken van een deze relatief onbekende Engelse soldaat.”

De tentoonstelling duurt tot 30 september, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Gert Budding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie