Burgemeesters, kinderburgemeesters en V-teamleden dragen het Vitesse-Airborneshirt, dat werd overhandigd door Edward Sturing.
Burgemeesters, kinderburgemeesters en V-teamleden dragen het Vitesse-Airborneshirt, dat werd overhandigd door Edward Sturing. Dick Martens

Start van bijzondere Airbornemaand

6 september 2023 om 11:52 Overig

OOSTERBEEK Operatie Market Garden in 1944 was het grootste luchtlandingsoffensief van Nederland. Het militaire offensief had als doel om zo snel mogelijk een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog en Nederland te bevrijden. Het lukte de geallieerden om een deel van Nederland te bevrijden, maar bij de Slag om Arnhem kon de operatie helaas niet tot een goed einde worden gebracht. Om de indrukwekkende verhalen en de slachtoffers te blijven herinneren, staat de maand september in de Airborne Region (Ede, Arnhem, Overbetuwe en Renkum) in het teken van herdenken, beseffen en beleven van die geschiedenis. Op vrijdag 1 september markeerden de vier Airborne-gemeenten samen met alle Airborne-partners de start van deze bijzondere maand bij het Airborne Museum in Oosterbeek.

Renkums burgemeester Agnes Schaap opende de bijeenkomst . ,,September is de Airbornemaand in deze regio. Als Airborne-regio willen wij het verhaal van de Slag om Arnhem blijven vertellen. Samen met de Airborne-partners creëren we een omgeving waarmee we de verhalen kunnen ophalen, blijven doorvertellen en beleefbaar maken voor, door en met de inwoners. Juist nu ook aan onze toekomstige generatie, kinderen en jongeren. Fijn, dat de jongeren hier ook aanwezig zijn. Samen vormen de verhalen het verhaal van onze regio. Bijvoorbeeld de verhalen over September 1944, maar ook over de impact die de Slag om Arnhem vandaag de dag nog steeds heeft. Elke gemeente, Ede, Arnhem, Overbetuwe en Renkum doet dat op zijn eigen manier die past bij de cultuur en gebeurtenissen die op de verschillende locaties hebben plaatsgevonden. Een uitdaging voor ons allemaal, omdat 1944 steeds verder weg lijkt. Juist daarom moeten wij het verhaal blijven vertellen. Juist ook aan de jeugd, omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De oorlog in de Oekraïne bewijst dat eens te meer. Herdenkingen blijven dus een must.”

Het betrekken van jongeren bij de herdenkingen is wat dat betreft ‘een uitdaging voor de toekomst’. In dat kader was de aanwezigheid van twee jongeren van het V-team van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, Midas Snijders en Mehrzad Joussefi, beiden 16 jaar, al een mooie aanzet. De interesse van Midas, leerling van het Arnhemse Montessori College, werd gewekt toen hij op school een brief moest schrijven aan een veteraan. ,,Ik mocht ook een toespraak houden op het 5 mei Plein in Wageningen en Mary Scott, een vrouwelijke veteraan, interviewen.” Ook Vitesse-icoon Edward Sturing was aanwezig. Hij overhandigde de vier burgemeesters, de kinderburgemeesters en de jongeren van het V-team het nieuwe Airborne-shirt, dat de selectie zal dragen tijdens de Airborne-wedstrijd die de eredivisionist op 16 september in stadion GelreDome speelt tegen RKC.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie