Afbeelding
Foto door Max Vakhtbovych via Pexels

Crosstrainer vs loopband: welke kiezen?

Partnercontent

Wil jij graag wat meer bewegen en twijfel je om een loopband of crosstrainer aan te schaffen? Dan is het belangrijk voor jezelf eerst in kaart te brengen wat exact je doel is. De mogelijkheden op beide zijn namelijk in de basis relatief gelijk. Echter zijn er natuurlijk wel de nodige verschillen te bedenken, die het voor jou misschien net iets handiger maken om te kiezen voor een crosstrainer of juist voor een loopband. Om je een idee te geven wat de verschillen zijn en waar je allemaal op moet letten, hebben we een aantal handige tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Met een crosstrainer train je je hele lichaam

Het eerste voordeel wat een crosstrainer heeft ten opzichte van een loopband, is dat je met een crosstrainer je volledige lichaam traint. Dat houdt dus in dat je er praktisch alle spieren voor gebruikt om het apparaat en dus ook jezelf in beweging te krijgen. Wanneer je op de pedalen staat, die bewegen, zorg je ervoor dat je onderbenen, bovenbenen en billen worden getraind. Door de beweging van het handvat worden de armen, schouders en rug getraind. Je kunt je dus wel voorstellen hoe effectief een work-out op dit fitnessapparaat kan zijn. Wist je dat er zelfs crosstrainers zijn, waarbij je ook achteruit kunt bewegen, waardoor je weer andere spieren in het lichaam traint.

Met een loopband train je je onderlichaam

Waar je met een crosstrainer je volledige lichaam traint, geldt dit voor een training op de loopband niet. Met een loopband train je namelijk vooral de onderkant van het lichaam en is het juist zaak om de bovenkant, de ‘core’ stil te houden tijdens het lopen. Hoe stabieler je deze houdt, des te meer energie houd je over om tot het maximale resultaat te komen. Wil je ondanks het feit dat een loopband iets beperkter is dan een crosstrainer toch het optimale uit je trainingen kunnen halen? Kies dan voor een loopband waarbij je ook een hellingshoek in kunt stellen. Op deze manier zorg je voor wat extra variatie en zorg je er ook voor dat je andere spieren aanspreekt, dan wanneer je wandelt of hardloopt.

Het verschil in beweging

Tijdens een work-out op de crosstrainer, maak je als het ware een soort van langlauf beweging. Train je op een loopband, dan maak je een wandelende of hardlopende beweging. De verschillen zorgen er dus ook voor dat je een andere spiergroep aanspreekt en ook een hele andere intensiteit hebt, dan wanneer je op een loopband traint. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het verschil in beweging ervoor zorgt dat het uiteindelijk doel van de bewegingen tot een totaal andere uitkomst zal leiden. Niet voor niets zijn er daarom dus ook sporters die bewust de keuze maken om als warming up te kiezen voor de crosstrainer, zodat ze ook direct het bovenlichaam goed kunnen opwarmen.

Calorieverbranding

Het verschil tussen een loopband en crosstrainer zit het ook in een stuk training van je spieren. Wist je namelijk dat je op een crosstrainer veel sneller spiermassa kweekt, dan dat je dit op een loopband doet? Uiteraard neemt dat niet weg dat je voor een gespierde body wel degelijk een aantal gewichten zou moeten gebruiken, maar ter ondersteuning kan het zeker geen kwaad. Kies je ervoor om op de loopband te gaan trainen, dan is dit vaak omdat je conditie wilt opbouwen. Hardlopen is immers een duursport.

De uiteindelijke keuze

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, zie je dat het afhankelijk is van allerlei verschillende factoren welke keuze je uiteindelijk maakt. Stel dat je voornemens bent om te gaan trainen voor een marathon, dan is logisch dat je kiest voor een loopband. Ben je een fervent krachttrainer, dan kan een crosstrainer perfect zijn om je spieren en gewrichten vast op te warmen. Dit alles bij elkaar maakt het dat het een persoonlijke keuze is en het dus volledig afhangt van je eigen persoonlijke doelen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Marcel Gerrist verruilt RVW voor De Hoven 27 jan, 19:28
Afbeelding
Davy Pröpper maakt comeback op oude nest 27 jan, 11:24
Afbeelding
Gratis menstruatiemiddelen 18 jan, 14:46
Afbeelding
107.500 mensen bezochten het Airborne Museum 18 jan, 14:45
Afbeelding
Dierenvoedselbank in nieuw pand 17 jan, 10:13
Afbeelding
Bloemen voor heldin Paula van den Born 11 jan, 10:53
Afbeelding
'Afscheid van Renkum Centrum' 11 jan, 10:51