De kersverse Vitesse-trainer Phillip Coco, gaf onder toeziend oog van persvoorlichter Koen Jans (links) en technisch directeur Benjamin Schmedes dinsdagmiddag zijn eerste persconferentie op Papendal.
De kersverse Vitesse-trainer Phillip Coco, gaf onder toeziend oog van persvoorlichter Koen Jans (links) en technisch directeur Benjamin Schmedes dinsdagmiddag zijn eerste persconferentie op Papendal. Dick Martens

Eerste training en eerste persconferentie nieuwe Vitesse-trainer Phillip Cocu

27 september 2022 om 15:49 Voetbal

PAPENDAL Maandag maakte Vitesse met trots bekend dat Phillip Cocu als nieuwe hoofdtrainer was aangesteld. De 51-jarige Eindhovenaar, die als speler al vijf seizoenen in Arnhem actief was, heeft een contract getekend tot medio 2024. Cocu is de opvolger van Thomas Letsch, die afgelopen week naar VfL Bochum 1848 vertrok. Dinsdagmorgen stond Cocu op Papendal al voor het eerst voor de groep. Onder toeziend oog van een groot aantal supporters en belangstellenden zette hij de lijnen uit, aansluitend gaf hij voor de nodige cameraploegen en journalisten ook al zijn eerste persconferentie.

Dick Martens

DE WEG OMHOOG Voor Cocu het woord werd gegeven gaf technisch directeur Benjamin Schmedes nog even tekst en uitleg over de gebeurtenissen in de aanloop naar de definitiev aanstelling van Cocu: ,,We zijn zeer verheugd en ook trots dat we Phillip Cocu kunnen presenteren als onze nieuwe hoofdtrainer. Omdat we snel hebben kunnen schakelen, kon de eerste training vandaag al direct door hem geleid worden. De prettige gesprekken met Phillip hebben bevestigd dat hij uitstekend in het beoogde profiel past. Hij kent de club en de competitie goed, beschikt over veel nationale en internationale ervaring, straalt rust uit en was ook nog direct beschikbaar. Bovenal is hij de juiste persoon om onze speelstijl verder te ontwikkelen. Phillip staat voor een focus op balbezit, met een drang naar voren en een bepaalde intensiteit, maar dat wel met een stabiele basis en een pragmatische benadering. Wij zijn ervan overtuigd dat Phillip de weg omhoog kan vinden met onze ploeg. We heten hem van harte welkom. In de komende dagen gaan we nog bezig met de aanstelling van een nieuwe assistent-coach, die Cocu samen met Marink Reedijk zal bijstaan.” 

WARME CLUB MET SPORTIEVE AMBITIES Vervolgens was het de beurt aan de kersverse Vitesse-trainer om zijn visie te geven op onder andere zijn aanstelling, zijn beoogde speelstijl en zijn verwachtingen: ,,Vitesse is een warme club met sportieve ambities, waar ik als speler prachtige herinneringen heb liggen. Om hier nu als trainer terug te keren, vervult mij uiteraard met trots. Het is voor mij de juiste club op het juiste moment. Natuurlijk komt de club uit een uitdagende situatie en een lastige competitiestart, maar ik geloof in de kwaliteit van de spelers en kijk ernaar uit om met het team en de staf aan de staf aan de slag te gaan. Mijn gevoel voor Vitesse is niet veranderd. Ik volgde de club nog altijd, want het blijft toch de club waar ik als speler een belangrijke periode heb doorgemaakt.” Cocu gaf aan niet direct allerlei veranderingen door te gaan voeren. ,,Er zijn veel nieuwe spelers gekomen en dan vertrekt de trainer. Daarom ga ik mij nu vooral richten op stabiliteit in het team. De ruimte om ineens alles om te gooien is er niet. Teamgeest is daarbij belangrijk, is die goed dan kan er op het veld maximaal gepresteerd worden. Ik wil dat de teamgeest goed is, zodat ze op het veld maximaal presteren. Daar ligt nu de focus op.”

SPEELWIJZE Cocu koos bewust voor een periode van ‘radiostilte’ nadat hij zijn laatste club Derby County was ontslagen: ,,Maar in januari van dit jaar heb ik bij mijn management aangegeven dat ik weer beschikbaar was. Er zijn best wat dingen voorbijgekomen en ik heb ook veel clubs afgezegd, ik voelde niet de juiste match, maar die proefde ik wel hier bij Vitesse.” Natuurlijk dacht hij ook al na over de speelwijze. ,,Het liefst laat ik mijn ploeg in een 4-3-3-formatie spelen, maar ik moet de komende dagen eerst goed observeren hoe we die eerste wedstrijd (aanstaande zaterdag in Enschede tegen FC Twente, aanvang: 21.00 uur) ingaan. Het belangrijkste is daarbij de bezetting. Ik moet eerst inschatten of er genoeg spelers zijn die daarin kunnen functioneren. Zaterdag is snel, dus of dat gaat gebeuren laat ik nog even in het midden.” 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie