Ronnie Weijers naast de jachthoorn van John Frost die in juli 1945 werd teruggevonden bij opruimwerkzaamheden in Arnhem.
Ronnie Weijers naast de jachthoorn van John Frost die in juli 1945 werd teruggevonden bij opruimwerkzaamheden in Arnhem. Koen Wilmink

Lastige jaren museum voorbij

31 januari 2024 om 22:15 Overig

OOSTERBEEK Het Airborne Museum heeft door de coronacrisis een paar financieel moeilijke jaren achter de rug, maar kijkt nu weer hoopvol naar de toekomst. ,,We hebben een uitstekend jaar achter de rug, waar we op het oude bezoekersaantal zaten. Daarover zijn we heel erg tevreden”, vertelt directeur Ronnie Weijers in het jaar dat de Slag om Arnhem van 80 jaar geleden wordt herdacht.

Koen Wilmink

 In 2023 mocht het Airborne Museum  129.421 bezoekers ontvangen. Hiervan bezochten 86.122 mensen Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Airborne Museum at the Bridge, de gratis te bezoeken museale dependance in Arnhem, ontving 43.299 bezoekers. Het museum ontving het afgelopen jaar ruim 20.000 bezoekers meer dan het jaar daarvoor. Weijers: ,,Dat was toch even afwachten, na corona en met alle nieuwe onzekerheden en de hoge inflatie. Maar de mensen hebben ons zowel in Oosterbeek als in Arnhem weer in groten getale weten te vinden. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar mooie, inhoudelijk sterke projecten gerealiseerd waar we met veel trots op terug kijken.” In 1994 werd Weijers als dienstplichtig militair uitgezonden op een waarnemersmissie van de Europese Unie in Joegoslavië. Ik beschouw mijn diensttijd als heel erg zinvol. Ik heb er vrienden gemaakt en deed nuttig werk. Oorlog is vreselijk maar soms noodzakelijk om de rechtsorde te herstellen. Wij hebben met het museum ook oog voor de huidige conflicten, bij voorbeeld in Oekraïne. Het museum doneerde de bezoekersopbrengsten van Tweede Kerstdag aan humanitaire hulp voor Oekraïne. Dat is toch een signaal van onze betrokkenheid bij die oorlog”, vindt Weijers.

KERN Maar de kern bij het Airborne Museum is en blijft de Slag om Arnhem, vertelt Weijers. De betrokkenheid van de bevolking van WOII is nog erg groot. Het concept klopt dus en daar moet je verder niet te veel aankomen. Ook in Engeland wordt het Airborne Museum zeer gewaardeerd. Er zijn jaarlijks veel Britse bezoekers. Het verhaal moet dus verteld blijven worden”, vindt Weijers. Er zit wel een ontwikkeling in het te vertellen verhaal. Weijers: ,,Voorheen was het voornamelijk het laten zien van het militaire verhaal, het verloop van de strijd, terwijl het tegenwoordig vooral meer de persoonlijke verhalen zijn.” Als voorbeeld neemt de directeur me mee naar de Stiltekamer, gevuld met onderscheidingen en foto’s van de betreffende militairen. ,,We willen de portretten graag uitbreiden met een biografie”, zegt Weijers. Dit jaar wordt de Slag om Arnhem van 80 jaar geleden herinnerd. De Slag om Arnhem was in 1944 onderdeel van operatie Market Garden, een van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. Het doel van deze operatie was om de bruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen, om snel te kunnen doorstoten naar Duitsland en een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Maar de geallieerde troepen stuitten op hevige Duitse tegenstand, waardoor de operatie uiteindelijk mislukte. De verliezen waren groot en onder meer Arnhem en Oosterbeek bleven in puin achter. ,,We hebben het plan om op het pand te projecteren hoe het er na de Slag om Arnhem uitzag. Al met al belooft het een bijzonder jaar te worden”, zegt Weijers tot slot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie