De mannen van het eerste uur vierden in 2008 het 60-jarig jubileum van Duno.
De mannen van het eerste uur vierden in 2008 het 60-jarig jubileum van Duno. gertbudding.nl

Trouw aan RVW, SCW ‘23 en Duno

6 februari 2024 om 11:40 Overig

DOORWERTH “Het is geen kunst om oud te worden, maar om ervan te genieten”, zijn de oprechte woorden van Jan Gerritsen, die in maart 80 jaar wordt. Hij heeft een indrukwekkende ‘carrière’ bij de voetbalclubs RVW, nu SCW ’23 en Duno met respectievelijk trouwe verbintenissen van 72 en 52 jaar.

Door Gert Budding

Een man met visie op het voetbal in de gemeente Renkum. Zelf was Gerritsen een verdienstelijke voetballer, geen hoogvlieger ondanks zijn lichaamslengte van bijna twee meter, maar stond zijn mannetje in een lager elftal van RVW. “Ik werd lid op mijn achtste jaar, maar ben nooit hoger gekomen dat het tweede elftal. Glorieuze jaren, je betaalde toen een kwartje in de maand contributie, maar ik mocht pas op mijn elfde jaar spelen. Dat waren de regels, maar we sjoemelden wel een beetje met de leeftijd, waardoor ik toch eerder kon voetballen. Op mijn veertigste ben ik gestopt en verhuisden we van Renkum naar Doorwerth, waar ik leider werd van het eerste elftal. Hennie Rutjes was masseur en Lewekabesse kon alleen goed spelen als hij was gemasseerd. Rutjes dompelde gewoon zijn gehele lichaam in de olie. Prima tijd bij Duno, nog steeds overigens, maar ik bleef lid van RVW. Bij de Renkumse club was de saamhorigheid sterk, iedereen kende elkaar”, doceert Gerritsen en bemerkt enige verschillen met Duno. “De spelers komen, spelen en vertrekken direct na het duel. Purrel Franklin, die van De Graafschap kwam en jaren bij Duno voetbalde, hield de ploeg bij elkaar. Klasse vent. De enige die dat nu doet is aanvoerder Jardell Kruidbos. De spelers die op hoog niveau spelen komen voor het geld, ook bij Duno, dat is niet zo moeilijk. Maar ik ben bang dat als Duno degradeert, hoofdsponsor Duno Air het voor gezien houdt. De eigenaar heeft de club wel op de kaart gezet”, is de overtuiging van Gerritsen.

Nog steeds is Gerritsen, die met zijn partner Dikkie in Doorwerth woont, wekelijks op de voetbalvelden te vinden. Sterker. Hij verzorgt met voormalig Duno voorzitter Richard Vacquier Droop vrijdags de velden op het sportpark De Waaijenberg, de thuishaven van Duno. Daaruit put hij rijke ervaringen met als afsluiting een pilsje bij café Twaalf Uurtje in Doorwerth en vervolgens tientallen horizontale meters afzakken naar Biljartcentrum Renkum.

Over de fusie tussen RVW, Redichem en CHRC heeft Gerritsen enige bedenkingen. “Laten we voorop stellen dat alles naar elkaar moet groeien, op het veld en buiten de lijnen. Wel vind ik het jammer dat voormalig voorzitter Richard Vacquier Droop toen de boot heeft afgehouden om te fuseren. Dan bedoel ik niet met Redichem en CHRC, die tegen het betalen van spelers waren, maar met RVW dat een prima combinatie had kunnen worden op het Wilhelmina Sportpark in Heelsum. Dan was er voor de gemeente bouwgrond vrijgekomen in Doorwerth. Maar of dat de juiste formule was moet ik in twijfel brengen. Het huidige clubhuis van SCW ‘23 moet verdwijnen voor nieuwbouwplannen, de nieuwe accommodatie zal verderop op het sportpark gebouwd worden. Daar zullen nog wel ettelijke jaren overheen gaan. Maar het was duidelijk dat er in Renkum gefuseerd moest worden, en dan met name bij RVW, met een minder florissant ledenbestand. De club had wel een gevulde kassa, maar dat staat los van de sportieve ontwikkelingen. Als ik nu het clubhuis binnenstap, voel ik me niet direct thuis. Dat moet groeien, evenals de verrichtingen op het veld.”

Jan Gerritsen ondanks zijn hoge leeftijd op de trap.
Jan Gerritsen omringt door vrouwelijk schoon.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie