Stevige duels werden uitgevochten tussen Duno en Smitshoek.
Stevige duels werden uitgevochten tussen Duno en Smitshoek. gertbudding.nl

Duno verliest voor derde keer op rij

Overig

Het tempo lag gruwelijk hoog

[DOORWERTH] Het sportpark De Waaijenberg beklimmen is een behoorlijke opgave. Het voetbalveld van hoofdklasser Duno ligt veertig meter boven de zeespiegel. Maar de bezoekende Smitshoek, met enkele coryfeeën binnen haar gelederen, had daar geen enkele boodschap aan en kreeg de Doorwerthenaren in de tweede helft op de knieën: 0-1.

Gert Budding

Opnieuw een nederlaag voor de ploeg van oefenmeester Anoush Dastgir, die overigens zaterdag niet aanwezig was. Hij had als bondscoach van Afghanistan andere verplichtingen. Duno schommelt nu net onder de middenmoot en heeft veel doelpunten tegen gekregen. In het eerste bedrijf deelde de blauwwitten de lakens uit, maar echt doelgericht werd er niet gewerkt. Het tempo lag gruwelijk hoog, daardoor was er tamelijk veel balverlies aan beide kanten. De aandacht bij de toeschouwers ging uit naar de voormalige Feyenoord en Excelsior speler Luigi Bruins. Maar de voetballer kon, vooral in de eerste helft, geen stempel drukken op het spel. De middenvelder weigert categorisch uit de middencirkel te komen, gaat nauwelijks een duel aan en alle handelingen wikkelen zich af in een tempootje, alsof hij op vierde klasse niveau acteerde, waar overigens de Renkumse voetbalclubs op spelen.

Om op hoofdklasse niveau te voetballen heb je getalenteerde spelers nodig, maar die trainen en voetballen niet alleen voor de lol, ook voor de munten. Dat is een keihard gegeven. De voetbalclubs CHRC, RVW, Redichem en Duno zijn, mede onder de druk van de gemeente Renkum, verwikkeld in fusiegesprekken. Zaterdagmorgen zijn in aanwezigheid van verenigingen de verzegelde enveloppen geopend met de voorkeur stembiljetten, met drie opties om de fusie verder een breder draagvlak te geven. CHRC koos voor optie 1, volledige fusie met betalen van onkostenvergoeding aan spelers. Uiteraard kiest Duno hier ook voor. RVW en Redichem kozen voor variant 3, volledige fusie zonder betalen van spelers. Amateurverenigingen mogen legaal vrijwilligers betalen tot 175 euro per maand en dat gebeurt in Renkum. Donderdag zal de fusiecommissie een analyse geven van de totale uitslag van de voorkeurstemmen. Diverse personen zetten de hakken in het zand als het woord betalen valt aan amateurvoetballers. Op een hoog niveau voetballen, dus met betaalde spelers, biedt echter toekomst. De jeugd zal dan niet zo snel overstappen naar een hoger spelende club met prima opgeleide trainers. Een hoofdklasser heeft voor een sponsor meer uitstraling dan een club op vierde klasse niveau. 

Uiteraard roept een fusie emoties op. Als de eerder vermelde variant 1 doorgaat, komt Duno met een cavalerie getalenteerde spelers. Renkumse jongens krijgen geen schijn van kans om in het eerste elftal te komen. Maar bij variant 3 ontstaan er ook scheve gezichten, er kunnen slechts elf spelers in de basis starten. En boze gezichten waren er zaterdag ook bij Duno. Niet alleen bij assistent-oefenmeester Qays Shayesteh, maar ook bij spelers die gewisseld werden. In de tweede helft drukte Smitshoek Duno ver op eigen helft. Uit een voorzet kwamen de bezoekers met een kopbal op voorsprong, doelman Lars Molenaar ging fraai naar de bovenhoek, maar de getalenteerde sluitpost was kansloos.