Laura Smulders finishte als tweede. Zus Merel kwam niet in de finale, waarin Bethany Shriever tevreden derde werd.
Laura Smulders finishte als tweede. Zus Merel kwam niet in de finale, waarin Bethany Shriever tevreden derde werd. Dick Martens

BMX-spektakel op Papendal

Overig

Gemengde gevoelens bij Laura en Merel Smulders

PAPENDAL Sportcentrum Papendal stond afgelopen weekend in het teken van de World Cup BMX. Het leverde weer veel spanning en spektakel op, niet in de laatste plaats door de inbreng van de sterke Nederlandse BMX-toppers. Vooral bij de Elite-vrouwen genoten de volle tribunes van duels die op het scherpst van de snede werden uitgevochten. Podiumplaatsen waren er uiteindelijk alleen weggelegd voor Laura Smulders. Zus Merel werd zaterdag zevende en strandde zondag in de halve finale. Judy Baauw, woonachtig op Papendal werd zaterdag vijfde, maar had zondag een mindere dag en bereikte de eindstrijd ook niet.

Dick Martens

Uitgerekend op haar thuisbaan Papendal kwam er een einde aan de ongekende reeks overwinningen in de wereldbeker van de oudste van de twee zussen Smulders, Laura. Zij kwam in maar liefst 25 wereldbekerwedstrijden, waaronder de laatste vijf, als eerste over de finish. Maar afgelopen weekend moest ze tweemaal het hoofd buigen voor de Zwitserse Europees kampioene Zoé Claessens, die voor het eerst ‘een World Cup’ op haar naam schreef. De Britse wereldkampioene Bethany Shriever, die gisteren niet verder kwam dan de halve finale, richtte zich een dag later weer op en legde beslag op de derde plaats. Het weekend op ‘hun’ Papendal leidde tot gemengde gevoelens bij de zussen Smulders.

,,Het ging vandaag (zondag) niet helemaal lekker”, blikt Laura, vlak nadat ze als tweede is gefinisht, terug. ,,Ik had last van ‘mijn innerlijke ik’, waarschijnlijk heb ik wat verkeerds gegeten, waardoor ik te weinig energie had. In de halve finale reed ik een perfect rondje. In de finale reed Zoé prima over de eerste en tweede bult, daarop pakte ze wat voorsprong op mij, gelukkig kon ik door binnendoor te steken nog wel de tweede plaats pakken. Dat is supergoed natuurlijk. Ik sta nog steeds dik bovenaan in de overall ranking. Het gaat heel constant eigenlijk.” Wat minder constant ging het bij zus Merel, maar dat had ook te maken met haar rugblessure. ,,Toch was het vandaag (zondag) starten wel een cadeautje, omdat ik vanwege mijn blessure eigenlijk van plan was om alleen zaterdag van start te gaan, maar omdat het toch wel lekker ging besloot ik ook vandaag del te nemen. En als je dat besluit neemt wil je ook zo goed mogelijk presteren, daarom baalde ik wel, dat ik de finale niet haalde.” Toch zag ze ook wel het positieve van haar ‘zondagstarts’ in. ,,Het is toch goed om al die rondjes weer te maken, ervaring op te doen. Ik was al blij, dat ik gisteren de halve finale kon fietsen en dat het zo goed ging, dat ik daarom ook vandaag kon fietsen, dat gaf mij vertrouwen en een goed gevoel. Het ging ook gewoon hartstikke goed, maar ik baalde wel, dat ik door een klein foutje net die finale miste.” Gemengde gevoelens dus bij de beide zussen, die wel weer hadden genoten van het enthousiaste ‘thuispubliek’. ,,Daar doe je het tenslotte toch ook voor.”

advertentie
advertentie