Ook zeven editie van Down Hill zal groot succes worden.
Ook zeven editie van Down Hill zal groot succes worden. gertbudding.nl

Zevende editie Down Hill

Overig

RENKUM De bergingsvijver achter het MFC Doelum ligt er nu droog en verlaten bij. Dat zal op 20 augustus een ander verhaal worden, als de zevende editie van Renkum Down Hill wordt gehouden. Organisator Gé Willemsen denkt dat er weer krap achthonderd kinderen en ouders van de natgespoten glijbanen zullen roetsjen.

Gert Budding

Gé Willemsen van Stage Management laat zich niet verrassen, innoveert elk jaar, waardoor het waterevenement is uitgegroeid tot een spektakel van formaat. Zelf steekt de Renkumer er veel geld in: “Ik ben met mijn gezin al vijf jaar niet op vakantie geweest. Blijde gezichten van de kinderen betekent meer voor mij dan vakantie. Het kost me veel geld, maar ik kan ook terugvallen op sponsoren en de onontbeerlijke vele vrijwilligers. De Rotary Kabeljauw is hoofdsponsor, naar mij”, lacht Willemsen genoeglijk, die in tegenstelling tot vorig jaar door corona deelnemers in blokken van maximaal 250 personen moest toelaten op het afgebakende terrein. “Nu maar hopen dat we corona voor kunnen blijven en er weer een ouderwets spektakel van kunnen maken.” Om dat te realiseren heeft Gé Willemsen 300 luchtbedden op de kop getikt bij Center Parcs. Samen met de overgebleven honderd van vorig jaar kunnen kinderen gebruikmaken van het respectabele aantal luchtbedden. 

“Maar ik heb ook 400 luchtbanden geregeld. De kinderen mogen hier gratis gebruik van maken”, zegt Willemsen met gepaste trots. Zeven jaar geleden kreeg hij signalen die hem direct op scherp zetten. Basisscholieren mochten hun vakantie ervaring in de klas vertellen. Een handvol kon geen antwoord geven, omdat thuis simpelweg het geld ontbrak voor vakantie. “Toen knakte er iets me”, graaft Willemsen in zijn geheugen. “Daarom heb ik Renkum Down Hill in het leven geroepen, speciaal voor die kinderen. Maar uiteraard ook voor de anderen. Het waterspektakel is een begrip geworden, misschien wel een sociaal gebeuren.” Gé Willemsen is begaan met het lot van de armzalige. Daarom benaderde hij wethouder Marinka Mulder voor adressen van vluchtelingen en asielzoekers in de gemeente Renkum en Wageningen. “In Oosterbeek, Doorwerth en Renkum wonen vluchtelingen. De kinderen die in de Don Boscoschool in Renkum logeren kunnen de afstand naar de bergingsvijver lopend afleggen. Voor de overige dorpen wordt het wat lastiger. Twee chauffeurs van mijn werkgever, Vervoersmaatschappij Keolis, waren direct bereid om met twee grote bussen die kinderen op te halen. Ook een rit naar het voormalige ziekenhuis Pieter Pauw, op de Wageningse Berg, gaan ze niet uit de weg”, legt Gé Willemsen uit en hoopt dat de zorgen van die kinderen en ouders even naar de achtergrond worden verdreven. “Wie ben ik dan om geld te vragen voor een luchtbed of luchtband. Misschien biedt Renkum Down Hill compensatie voor de ellende die ze hebben meegemaakt.”

Gé Willemsen valt even stil, kijkt voor zich uit. “Het geld dat ik uitgeef staat in schril contrast met de blijde gezichten als ze in de bergingsvijver naar beneden stuiven op de gladde plastic glijbanen.” Hij weet dat burgerinitiatieven in Renkum worden beloond. Maar hij kreeg nul op het request, de vergunningen moesten gewoon betaald worden. “De aanvraag is ingediend, officieel heb ik nog geen bevestiging. Maar dat zal wel goedkomen, ik kan me niet voorstellen dat Renkum Down Hill niet zal doorgaan. Ambtenaren van de gemeente zijn wel bereid mee te denken en geven richtlijnen aan. Sterke drank en roken zijn verboden op het door ons gehuurde terrein. Er zijn regels, er mag zonder attribuut bijvoorbeeld niet van de glijbaan. Gelukkig zijn er geen ongelukken geweest waardoor een ambulance werd opgeroepen.” Over belangstelling heeft Gé Willemsen niet te klagen.

“Burgemeester Agnes Schaap is nog niet bij het spektakel geweest, wel kinderburgmeester Juliot Hulsebos een paar jaar geleden. Misschien dat Renkum Down Hill samenvalt met de vakantie van Agnes Schaap, ik weet het niet”, zegt Willemsen oprecht en wil van het waterfestijn geen commerciële activiteit maken. “Ik krijg ook suggesties van ‘waarom maak je geen leuk terrasje’. Drank en sporten gaan in mijn beleving niet samen, is ook een slecht voorbeeld voor de kinderen. Ideeën zijn meer dan welkom. Ik wil niet arrogant zijn, maar ik houd het liever zelf allemaal in de hand. Dan kan ik bepalen welke kant we opgaan. Een standbeeld? Ik zie liever dankbare gezichten.” Renkum Down Hill kan worden uitgevoerd door de inbreng van vrijwilligers. “Helpende handjes zijn altijd welkom.” 

Organisator Gé Willemsen.
advertentie
advertentie