Peter Krechting werd door burgemeester Agnes Schaap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Peter Krechting werd door burgemeester Agnes Schaap benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. gertbudding.nl

Lintje voor Peter Krechting

Overig

Lid in de Orde van Oranje Nassau 

OOSTERBEEK Scoutingband Huissen begeleidde burgemeester Agnes Schaap naar het scoutinggebouw van OPV-Schoonoord waar de aanwezige argeloze Peter Krechting compleet werd verrast. Niet veel later werd hij in naam van de koning door de burgemeester benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gert Budding

De onderscheiding kreeg hij voor tomeloze inzet en 50 jaar verkennersleider bij scoutingvereniging OPV-Schoonoord in Oosterbeek. Het tafereel werd aanschouwd door bijna de gehele regionale scoutingverenigingen. Peter Krechting is een geliefd persoon. Naast zijn werk bij de scoutingvereniging in Oosterbeek, zet hij zich in voor Scouting Nederland, regio Neder-Veluwe en is wekelijks coördinator van Voedselbank Renkum. Hij is een gastvrij persoon, de deur van zijn woning staat altijd open. “Daarom zullen we op Trappershorst er een leuk feestje van maken”, vertelt Erik-Jan Kollen van OPV-Schoonoord, die eraan toevoegt dat Krechting bovendien een sociaal bewogen persoon is. “Hij heeft in de loop der jaren heel veel jeugdigen in moeilijke situaties voor langere of korte periode onderdak gegeven. Dat siert hem.” Na zijn pensionering als onderwijzer is hij nog steeds één dag in de week vrijwilliger bij de lagere school in Velp-Zuid waar hij ook locatiemanager was. Ook bij schoolreisjes is hij nog steeds van de partij. Krechting was al eerder genomineerd voor een ‘lintje’. “Maar het bestuur van de school heeft de aanvraag niet ingestuurd”, mijmert Erik-Jan Kollen enigszins teleurgesteld. “Dus nu heeft Peter het ‘lintje’ voor zijn verdienste op basis van zijn inzet voor scouting.”

Iedereen in Nederland kan een lintje verdienen door bijvoorbeeld iets bijzonders te doen voor de samenleving. Vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer inzetten, bijvoorbeeld op het gebied van sport, kunst, cultuur, de kerk en pleegzorg komen in aanmerking. Dit geldt ook voor een kandidaat met een betaalde baan die op een bijzondere manier wordt ingevuld en verder gaat dan wat normaal wordt verwacht. Er moet wel een procedure worden gevolgd. De voorsteller neemt contact op met gemeente en zij bepaalt aan de hand van formulieren of een persoon in aanmerking komt. Vervolgens adviseert de burgemeester de commissaris van de Koning en provincie. De Kanselarij der Nederlandse Orden brengt advies uit aan minister en de koning ondertekent.

Afbeelding
advertentie
advertentie