Vol enthousiasme werd op het schoolplein van de Airborneschool de korfbalpaal, geschonken door DKOD, in gebruik genomen.
Vol enthousiasme werd op het schoolplein van de Airborneschool de korfbalpaal, geschonken door DKOD, in gebruik genomen. Dick Martens

Korfballen kan op de Airborneschool

21 november 2023 om 19:55 Overig

RENKUM Wat gebeurt er op ‘zomaar’ een vrijdag, in de aanloop naar de middagpauze, op de Airborneschool. Binnen spelen er onder andere kinderen met blokken, wordt er ‘een klein binnenbrandje’ door een leerkracht geblust en zoeken leerlingen met hun laptop in de hand naar de beste wifi-verbinding, die uiteindelijk op de trap wordt gevonden. Buiten spelen de jongste kinderen op het schoolplein. Ze hebben daar nog geen oog voor een bijzonder attribuut dat prominent en midden op ‘hun’ speelplaats staat, namelijk: ‘de korfbalpaal’, met daaraan bevestigd een viertal gekleurde korven. Maar al snel wordt duidelijk wat ‘die paal’ daar doet. Een oproep van directeur Arjanne van Leeuwen aan ouders en kinderen om zich rondom de paal te verzamelen geeft vervolgens uitsluitsel.

Korfballen gebeurt in Renkum en Heelsum in verenigingsverband bij de korfbalvereniging DKOD, die haar domicilie in de voortuin- en in de sporthal van MFC Doelum, op een flinke ‘korfbalworp’ van de Airborneschool, heeft gevonden. Dat er ook een delegatie van DKOD op het schoolplein staat, licht al een tipje van de sluier op, van wat er staat te gebeuren. Directeur van Leeuwen vraagt zich in alle onschuld hardop af ‘waar toch die paal vandaan komt’. Een van de leerlingen, die er waarschijnlijk meer van weet roept ad-rem: ‘Van mijn vader!’ 

Van Leeuwen verduidelijkt, dat zijn vader er wel wat mee te maken heeft gehad, maar de paal toch echt door DKOD aan de school is geschonken en kosteloos is geplaatst door de firma Hooijer Renkum BV (dat is de link naar ‘van mijn vader’ waarschijnlijk). DKOD is bij een aantal leerlingen al wel bekend. Op de vraag van ‘hun’ directeur wie er al bij die club korfballen, of graag op korfbal willen gaan, worden er een ruim aantal vingers in de lucht gestoken. ,,Maar ik echt niet hoor”, roept ‘een stoere bink’. ,,Ik zit op voetbal, bij SCW’23.” Het tovert ook een lach op het gezicht van Arjan Borger, die samen met zijn mede-DKOD-bestuursleden Sharon Mulder en Leonie van Vugt naar het plein is gekomen om ‘de korfbalpaal’ officieel aan de school over te dragen. ,,Wij organiseren elk jaar bij DKOD een korfbaltoernooi waar heel veel kinderen op af komen. Maar daarmee stopt dan ook vaak de kennismaking met de mooie korfbalsport. Daarom borrelde bij ons de gedachte op, hoe leuk het zou zijn als er op alle schoolpleinen in Heelsum en Renkum korfbalpalen komen, waar kinderen lekker op kunnen schieten, de bal door de korf kunnen gooien. Inmiddels staat er al een op het schoolplein van De Atlas en De Keijenberg en nu staat er dus ook hier een.” Via acties van een drietal leerlingen, Joris, Shaya en Julius, die ‘loombandjes’ hadden gemaakt en verkocht en lege flessen en blikjes hadden ingezameld, werd een echte korfbal-bal (’een viertje’) gekocht. Het was vervolgens aan Joris de eer om ‘de eerste bal’ te gooien. Dat hij lid is van DKOD bewees hij direct. Zijn schot ging, onder groot gejuich, feilloos door de korf. Zijn poging kreeg direct navolging en DKOD kan waarschijnlijk binnenkort een aantal korfbalenthousiastelingen verwelkomen.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie