Burgemeester Agnes Schaap ontving van Karin van der Zouw het eerste exemplaar van het plaatjesboek 'De Schatten van Renkum en Heelsum'.
Burgemeester Agnes Schaap ontving van Karin van der Zouw het eerste exemplaar van het plaatjesboek 'De Schatten van Renkum en Heelsum'. Dick Martens

De schatten van Renkum en Heelsum

6 december 2023 om 12:20 Overig

Samenwerking PLUS Renkum en HGR leidt tot fraai plaatjesboek

RENKUM Je woont al jaren in een dorp of stad, of je hebt er jarenlang gewoond, maar veel weet je misschien niet meer over ‘hoe het er vroeger was’. Hoe leuk is het dan, als je daar plaatjes van kunt bekijken, nog leuker is, dat je die plaatjes kunt verzamelen. In Renkum bestond die mogelijkheid nog niet, maar dat gaat veranderen, want in samenwerking met het Historisch Genootschap Redichem - Oud Renkum - gaat supermarkt PLUS in Renkum haar klanten de mogelijkheid bieden om het plaatjesalbum ‘De schatten van Renkum en Heelsum’ te gaan vullen met fraaie historische afbeeldingen van de beide plaatsen. Karin van der Zouw, bedrijfsleidster van PLUS Renkum en Joop van der Gronden, Jos van Deelen en Lambert van Gils van het Historisch Genootschap Redichem (HGR) – Oud Renkum - zijn blij dat de samenwerking zo’n mooi eindresultaat heeft opgeleverd.

Dick Martens

SPAARKLANTEN ,,Waarom deze actie?”, opent Karin het gesprek. ,,Er zit natuurlijk onwijs veel historie hier in Renkum en Heelsum en vooral daarom past een dergelijk plaatjesboek perfect bij de doelgroep hier in het dorp. Want we hebben ontzettend veel zogenaamde ‘spaarklanten’, het wat oudere publiek en dat zijn echte spaarders. Maar dan heb je zoiets al wel bedacht, maar toen begon mijn zoektocht om mensen te vinden die dit plan ook nog eens ‘handen en voeten’ konden geven.” ‘En die heb je gevonden’, lacht Joop van der Gronden. Eens per maand verzamelt de zwerfafvalbrigade Jufferswaard bij de PLUS en drinkt er koffie voor ze op pad gaan om afval te gaan rapen. ,,En via een van hun leden, Karel Noy, kwam ik vervolgens in contact met het Historisch Genootschap Redichem en samen hebben we vervolgens onderwerpen en plaatjes gezocht en gevonden.”

HEEL DIVERS De onderwerpen die in het boek (‘dat is overigens vanaf 4 december gratis in de winkel te verkrijgen’) zijn heel divers. ,,Van verhalen over verenigingen tot aan verhalen over kerken of scholen, maar ook verhalen en foto’s over de winkels, het Renkums veer, de zijstraten van de Dorpsstraat en de verzorgingstehuizen. Het wordt een boek op A4-formaat met een hardcover, met inleidende verhalen en foto’s, waar dan de plaatjes bijgeplakt kunnen worden.” 

OUDE ANSICHTKAARTEN Veel van de verhalen komen uit de pen van geboren en getogen Renkummer Jos van Deelen, die ook nog eens een grote verzameling van oude ansichtkaarten van Renkum in zijn bezit heeft. ,,Ik heb een hele grote verzameling van heel veel dingen die met Renkum te maken hebben. Hoewel ik geen schrijver ben, ‘vlogen’ de Renkumse verhalen uit mijn pen over onderwerpen die ik leuk vond.” Ook staat er een verhaal in over de Renkumse bruggen. ,,Dat heeft Lies van den Broek geschreven”, vullen Joop van der Gronden en Lambert van Gils aan. ,,Bijzonder daarbij is, dat zij ‘onthult’, dat alle brugleuningen de vormen van stemvorken hebben. Dat was een idee van Granpré Molière, de architect die het Renkumse gemeentehuis heeft ontworpen.” 

COLLECTORS ITEM Zo kwam er dus een prachtig ‘Renkums plaatjesboek’ tot stand. ,,Elke klant krijgt bij besteding van € 10,00 aan boodschappen een setje van 3 historische plaatjes. Totaal kunnen er 180 plaatjes worden ingeplakt”, aldus van der Zouw tot slot. ,,Het wordt echt een heel mooi Renkums collectors item.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie