Vlnr: De vrijwilligers Greet Visser, Margo Berghuijs, Ineke Kuijvenhoven, Jolanthe Harssema, Geertje Schaafsma en Corry Dieleman.
Vlnr: De vrijwilligers Greet Visser, Margo Berghuijs, Ineke Kuijvenhoven, Jolanthe Harssema, Geertje Schaafsma en Corry Dieleman. H. Harssema

Soms heb je ‘gewoon’ wat hulp nodig

15 november 2023 om 09:07 Overig

RENKUM Soms heb je ‘gewoon’ wat hulp nodig. Hoe fijn is het dan als er buren, familie of kennissen zijn waar je dan een beroep op kunt doen. Maar wat te doen als die er niet zijn, of als je denkt ‘die heb ik al zo vaak om hulp gevraagd’? Voor de inwoners van de gemeente Renkum voorziet in dat geval ‘de Hulpdienst Voor Elkaar’ (HVE) in die behoefte. Met dank aan de momenteel 46 vrijwilligers, die dat werk met heel veel plezier doen, het belangrijk vinden om iets voor een ander te doen. Greet Visser-Schoon en Corry Dieleman-Kooij zijn twee van die vrijwilligers, zij geven een inkijkje in de organisatie en doen een dringende oproep voor nieuwe broodnodige vrijwilligers bij HVE.

De diversiteit van de hand en spandiensten is groot. ,,Van boodschappen doen, tot het aanbieden van vervoer binnen de gemeente Renkum, maar soms ook daarbuiten, naar een ziekenhuis of een begrafenis”, legt Greet uit. ,,Maar ook de klusjes in- en om het huis, dus van ‘de tuintjes’ tot lampjes ophangen. Of het samen wandelen, of het rijden met de rolstoel.” Ook is er een zogenaamde ‘telefooncirkel’. ,,Dan bellen we mensen die alleenstaand zijn om te vragen hoe het gaat.” Zelfs administratief werk wordt gedaan. ,,Ik doe de administratie en lees de post voor van iemand in Het Schild in Wolfheze”, vult Corry aan. 

,,Heel divers dus, maar het is ook wel begrensd. Een klusje moet niet langer dan een dagdeel duren en ook zijn we niet voor de reguliere zorg. Samenvattend zou je kunnen zeggen: ‘Ondersteunend en waar buren die hulp niet kunnen bieden of waar de familie ver weg woont en die hulp om de een of andere reden niet kunnen geven.” De aanvragen voor hulp komen binnen bij de dienstdoende telefoonwacht. ,,Die wordt ook bemenst door een van onze vrijwilligers. Greet en ik onder andere. De telefoonwacht beoordeelt of de aanvraag passend is en gaat vervolgens op zoek naar een geschikte vrijwilliger. Deze vrijwilliger neemt telefonisch contact op met de cliënt. De geboden hulp is gratis. Alleen voor gebruik van eigen gereedschap bij klussen en het heen en terugrijden naar en van de hulpvrager worden beperkte kosten gerekend.” Het initiatief is voortgekomen uit de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Doorwerth en bestaat al sinds 1981. Het vrijwilligerskorps kan altijd met nieuwe mensen worden aangevuld. Corry: ,,Graag zelfs! Onze mensen die de hulp bieden worden allemaal een dagje ouder en dan hebben we straks misschien een tekort aan chauffeurs, of mensen die ‘de tuinklusjes’ doen, of mensen die met mensen gaan wandelen, wat ikzelf bijvoorbeeld doe. Als vrijwilliger kan je zelf aangeven wat je wilt doen en wanneer je beschikbaar bent. Dus hoe meer vrijwilligers hoe beter en hoe vaker wij dan die hulp kunnen bieden.”

Hulp nodig? Bel dan op doordeweekse dagen van 9.00 - 13.00 uur naar: 06 15587336 of stuur een mail: info@hulpdienstvoorelkaar.nl

Voor meer info: www.hulpdienstvoorelkaar.nl

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie