Tom van Berkel en Trudy Slakhorst, enthousiaste vrijwilligers van het Odensehuis, op de markt in Oosterbeek..
Tom van Berkel en Trudy Slakhorst, enthousiaste vrijwilligers van het Odensehuis, op de markt in Oosterbeek.. Linda Scholten

‘Rust en sfeer voor senioren’

17 mei 2023 om 18:40 Overig

DOORWERTH Een sfeervolle, rustige plek voor senioren die graag anderen willen ontmoeten, maar waarbij dit niet meer zo vanzelfsprekend tot stand komt. Dat zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. In Doorwerth is die plek er gelukkig. In de Ontmoetingskerk, aan de Bentincklaan 7, is namelijk het Odensehuis gevestigd. Ruim 5 jaar geleden gestart als een inloop-plek waar senioren gewoon konden binnen lopen, maar inmiddels doorontwikkeld als een maatwerk-voorziening met momenteel ruim dertig deelnemers en veertig vrijwilligers. Roel Terwijn, strategisch adviseur bij het Odensehuis, vertelt over zijn ervaringen en nieuwe plannen.

Dick Martens

,,Een maatwerk-voorziening is een voorziening vanuit de gemeente en vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) waar mensen met een indicatie gebruik van kunnen maken. Inwoners betalen hiervoor ook een eigen bijdrage”, legt Terwijn uit. ,,Gezien de doelgroep, senioren, hecht het Odensehuis sterk aan een dementie-vriendelijke samenleving. Dit wil niet zeggen dat het er alleen is voor mensen met geheugenproblemen. Maar, het komt gewoon wel veel meer voor bij mensen op hogere leeftijd. Er zijn nog veel misverstanden over dit fenomeen”. Dit is ook één van de redenen dat het Odensehuis grotendeels wordt gerund door senioren die graag iets willen betekenen voor anderen. Enkele beroepskrachten met sociaal-maatschappelijke achtergrond faciliteren dit proces en zorgen voor de randvoorwaarden.”

Uiteindelijke met als doel het maken van een leuke dag met ruimte voor ontmoeting en contact en kunnen doen wat bij hem of haar past en waar je zin in hebt. ,,Bijvoorbeeld sjoelen, kaarten, de krant lezen, puzzelen, schilderen, zingen of bewegen. Ook wordt er altijd samen geluncht. De eerdergenoemde veilige omgeving voor mensen met een wat haperend cognitieve functie staat hierbij wel ‘met stip op nummer 1’. Voor inwoners die meer behoefte hebben aan drukte en dynamiek werken we samen met Renkum voor Elkaar en kunnen mensen terecht in Ons Middelpunt.” Omdat de gemeente Renkum relatief veel oudere inwoners kent, is het Odensehuis met de gemeente en samenwerkingspartners in gesprek om na te gaan wat dit betekent en hoe ontmoetingsmogelijkheden kunnen worden uitgebreid en kunnen worden versterkt. ,,Hieruit is voortgekomen dat het Odensehuis dit jaar op woensdag weer een inloop-plek kan zijn. Van 9.00 tot 14.00 uur worden er allerlei activiteiten met elkaar ondernomen. Inwoners kunnen er zonder indicatie samen met andere huisgenoten en vrijwilligers een leuke dag van maken. Ideaal wanneer ontmoeten niet meer zo vanzelfsprekend is. Overigens is het Odensehuis ook open op dinsdag en vrijdagochtend. Op deze dagen kunnen mensen ook altijd komen kijken.” Voor blijvende deelname is op deze dagen (na drie keer kennismaken) vooralsnog een WMO-indicatie nodig.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie