Leonie Braskamp wil het beste uit mensen halen. Haar motto: 'Word wie je bent, leer varen op je eigen talent'. Gesprekken voert ze vaak op haar eigen boot.
Leonie Braskamp wil het beste uit mensen halen. Haar motto: 'Word wie je bent, leer varen op je eigen talent'. Gesprekken voert ze vaak op haar eigen boot. Dick Martens

‘Word wie je bent, leer varen op je eigen talent’

11 juni 2022 om 13:02 Zakelijk

Leonie Braskamp: ‘Ik wil het allerbeste uit mensen halen’

DOORWERTH ‘Iedereen wordt geboren met talenten. Ze horen echt bij je, ze maken jou uniek. Maar als je ze niet erkent heb je er zelfs last van, dus je kunt ze maar beter ontdekken, ontplooien en er op leren varen.’ Dat is in het kort de filosofie, maar zeker ook de drijfveer van Leonie Braskamp. Om dit breder uit te kunnen dragen startte ze haar eigen onderneming, TalentenJacht. Een naam die de lading volledig dekt, want vaak voert ze de gesprekken met individuen en teams op haar eigen boot.  

Dick Martens

Ideeënfontein ,, Ik houd van mensen die iets met passie doen”, steekt Braskamp van wal. ,,Ik houd van puur natuur en van plezier. Deze drie P’s vormen dan ook de waarden van mijn bedrijf. Ik wil het allerbeste uit mensen halen, zodat zij zelfvertrouwen ontwikkelen en hun eigen droom gaan leven. Zelfvertrouwen is dé basis voor ontwikkeling, dat krijg je door vooral te doen waar je van nature goed in bent, leren werken en leven vanuit je eigen talent. Lukt dat, dan kost dat ook geen energie, maar daar krijg je juist energie van, dan blijven je batterijen gevuld.” De talentencoach, die zichzelf wil omschrijven als ‘een groeimotor, ‘een bezige bij’ en een ‘ideeënfontein’. En uit die fontein ontstond ook TalentenJacht coaching.”           

Hevea-haven Braskamp is van mening dat er anders moet worden gekeken naar de ontwikkeling van mensen. ,,Het hoge verloop en hoge verzuim binnen bedrijven en het groeiend aantal ZZP’ers komt niet zomaar ergens vandaan. We ‘zien’ de mens niet. We hebben niet geleerd hoe je iemand in zijn kracht moet zetten. Het is overigens niemand kwalijk te nemen, het zit in de haarvaten van onze cultuur. Vanaf groep 3 draait het al om competentie, competitie, prestatie en cognitie, en stopt de ontwikkeling van veel aanwezige talenten. Onze maatschappij werkt voortdurend toe naar vooraf opgestelde normen. Daar zit het probleem, ook binnen bedrijven. Er wordt gestuurd op KPI’s, cijfers en ingewikkelde dashboards. We staren ons blind op cijfers en zien de mens die de cijfers moet behalen niet meer. Iemand die je niet ziet kun je ook niet in zijn kracht zetten, zo simpel is het. Medewerkers worden ontkracht en worden vleugellam geslagen. Niet alleen de energie en motivatie van mensen gaat naar beneden maar ook de cijfers. Dan neemt de controledrang toe, nog meer regels. Het is een neerwaartse spiraal. Het kan anders. Kijk naar je mensen en ontwikkel dat wat zij van nature bij zich dragen. Dus moet je mensen dat laten doen, waar ze van nature goed in zijn: maak van die 7 een 9, en niet van die 5 een 6. Zet iemand in zijn kracht. Het geeft zelfvertrouwen en energie. Je krijgt weerbare en veerkrachtige medewerkers. Het is echt niet zo ingewikkeld, niet duur en de moeite waard, want het voorkomt verzuim, ellende en verloop. Ik coach individuen en teams. We stappen vaak letterlijk op de boot. Individueel vanuit de Hevea-haven in mijn sloepje, maar met teams ga ik zeilen.”  

 Voor meer info: www.talenten-jacht.com          

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie