Monique Smit verzorgde een optreden voor de allerkleinsten.
Monique Smit verzorgde een optreden voor de allerkleinsten. gertbudding.nl

Carnaval ‘Instuivers’

12 februari 2024 om 13:51 Overig

Carnavalsvreugde in Renkum 

RENKUM Het carnavalsvirus is in Renkum niet meer uit te roeien. Opnieuw vier dagen volle bak in Huize Redichem, met prins Marcel de Feestbouwer en hofdame Wendy voorop. De hoogste onderscheiding van de vereniging, de Gouden Stuiver, werd zaterdagavond uitgereikt aan het echtpaar Stina en Gijs Laamers.

Gert Budding

De hoogtepunten volgden elkaar in rap tempo op in een dampende omgebouwde sporthal, waar de carnavalsvierders amper genoeg kregen van de polonaise en uiteraard het pilsje. De Dolle Instuivers, opgericht in 1955, kan zich meten met de grootste en best georganiseerde carnavalsverenigingen van boven de Rijn, en daar is men met recht trots op. De Dolle Instuivers krijgt elk jaar vers bloed; als de prins zijn regeerperiode erop heeft zitten, schuift hij door naar de Raad van Elf. Aan de start van de ‘vierdaagse’ ging de inmiddels befaamde optocht aan vooraf. Een ‘versierd lint’ wrong zich door het dorp, met als eindbestemming het Europaplein waar Prins Marcel de Feestbouwer de ‘dorpssleutel’ kreeg overhandigd van burgemeester Agnes Schaap.

De Dolle Instuivers kan bogen op een rijke carnavalshistorie en laat niets aan het toeval over. Tijdens het kindercarnaval wordt het geluidsniveau gedecimeerd; de meeste kinderen droegen ook, wel of niet zichtbaar, gehoorbeschermers. Maandag stond in het teken van het groot gekostumeerde feest; fraai uitgedoste personen passeerden de Renkumse revue. Diverse artiesten tilden de sfeer naar ongekende hoogte met toepasselijke klanken. De doorgewinterde carnavalist genoot een dag later tijdens het Frühshoppen, voor sommige zelfs het ultieme feest. Het carnaval werd afgesloten met ‘Ons Renkum’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie