Links tolk H. Darwesh, midden client S. Al Sefo, rechts vrijwilliger R. Steens
Links tolk H. Darwesh, midden client S. Al Sefo, rechts vrijwilliger R. Steens

Vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk

7 september 2023 om 20:48 Overig

RENKUM In Renkum, en sinds kort ook in Wolfheze, worden vluchtelingen opgevangen. Een team van vijftien enthousiaste vrijwilligers zorgt ervoor dat nieuwkomers in de gemeente een warm welkom krijgen en worden geholpen bij praktische zaken. Ze bieden bijvoorbeeld hulp bij administratie en bij het leggen van contacten met scholen en dokters.

Ron ging ongeveer vijf jaar geleden met pensioen, maar hij wist al snel dat stilzitten niets voor hem is. Toen hij in een blad las over een rol als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland, twijfelde hij dan ook geen seconde en ging hij in gesprek met een teamleider. Niet lang daarna kon Ron aan de slag. Hij werkt op verschillende locaties tijdens spreekuren, hij analyseert vluchtverhalen, hij helpt bij gezinsherenigingen en hij is ook maatschappelijke begeleider. Ondertussen heeft Ron al veel mensen geholpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. “Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij en ik haal er zelf ook veel voldoening en energie uit om een ander te helpen.” 

Ron zet zich vrijwillig in om nieuwkomers op weg te helpen in de Nederlandse samenleving. In eerste instantie door hen te ondersteunen bij praktische zaken, zoals geldzaken en bij het afsluiten van een zorgverzekering. Daarna coacht hij cliënten bij het steeds meer ‘zelf doen’, zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. “Het leukste aan dit werk vind ik de veelzijdigheid én de wereld van een ander leren begrijpen. Er speelt zoveel in de wereld. Sommige mensen kijken weg, maar ik ga het liefst in gesprek met vluchtelingen en leer ze weer vooruitkijken. In het verleden blijven hangen helpt ze niet verder, daarom wil ik nieuwkomers helpen bij het bouwen aan een toekomst.” 

Ron zou het iedereen aanraden om een vrijwilligersfunctie bij VluchtelingenWerk te overwegen. Via VluchtelingenWerk kun je cursussen en trainingen volgen die jou helpen om je vrijwilligerswerk goed uit te voeren. Op dit moment is er in Wolfheze en Renkum plek voor tien vrijwilligers. Nieuwkomers begeleiden kan al vanaf twee uur per week wanneer je achttien jaar of ouder bent. Heb jij interesse in vrijwilligerswerk waarbij je echt van betekenis kunt zijn? Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl voor meer informatie. Al overtuigd? Op dezelfde website kun je je meteen aanmelden. VluchtelingenWerk Nederland neemt dan contact met je op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie