Afbeelding
Foto: Unsplash

Handige tips voor het kopen van een hanglamp

14 maart 2023 om 11:57 Partnercontent

Extra sfeer toevoegen aan je interieur kan erg goed met het kiezen van de juiste verlichting. In je huis heb je vaak verschillende plekken die wel wat extra licht kunnen gebruiken. Boven een eettafel zie je vaak wel iets van verlichting. Een hanglamp boven de tafel is niet alleen functioneel, ook staat een hanglamp erg gezellig en is het een leuke toevoeging aan je interieur. Maar waar let je allemaal op bij een hanglamp kopen? Hieronder kun je een aantal handige tips lezen waarmee je rekening kunt houden.

Welke stijl hanglamp kies je?

In je zoektocht naar een mooie hanglamp is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de stijl van de lamp. Naar welke stijl ben je op zoek en wat voor een lamp staat mooi bij de rest van je interieur? Heb je een industrieel interieur, dan staat een zwarte hanglamp van staal erg mooi boven de eettafel. Heb je meer een klassieke stijl, kies dan bijvoorbeeld voor lampen met glas bijvoorbeeld een moderne kroonluchter. Ga voor de aanschaf verschillende soorten lampen bekijken en bedenken of het goed past bij de rest van je interieur. 

De grootte van een hanglamp

Hoe groot een hanglamp moet zijn is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt boven een tafel. Dit moet natuurlijk ook wel kloppen qua verhouding. Een regel wat vaak wordt toegepast is dat een lamp maximaal de helft van een tafel qua breedte mag hebben. Kies ook zeker niet voor een te kleine lamp, dit kan er wat iel uitzien en een lamp mag best opvallen. 

De hoogte van een hanglamp

Er is ook een ideale hoogte om de hanglamp op te hangen. Voor boven een eethoek moet een hanglamp tussen de 60 en 80 centimeter boven de tafel hangen. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over wanneer je opstaat van tafel, dit voorkomt dat je bijvoorbeeld je hoofd stoot. Zorg er ook voor dat je onder de lamp door kunt kijken als je aan tafel zit, het is niet fijn als de lamp continu in de weg hangt en het is ook wel zo gezellig voor je tafelgenoten. 

De functie van een hanglamp

Vaak wordt er niet alleen maar gegeten aan tafel, de eethoek heeft vaak meerdere functies. Zo wordt er vaak geborreld, huiswerk gemaakt en spelletjes gespeeld aan tafel. De verlichting boven een tafel hoeft niet alleen maar functioneel te zijn, het is ook fijn als het licht te dimmen is voor meer sfeer. Heb je juist meer licht nodig, bijvoorbeeld tijdens het doen van een spelletje, dan is het handig wanneer je de verlichting van je hanglamp kan aanpassen. Kies daarom zeker voor een hanglamp met deze optie.

Bij het kopen van een hanglamp zijn er dus een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Denk van te voren na over de stijl, de grootte maar ook zeker over de functie van een hanglamp. Als je rekening houdt met de bovenstaande tips dan voorkom je vast en zeker een miskoop!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie