Jan Dekkers in de voor hem zo vertrouwde omgeving, de garage en sleutelend aan een Mazda. Hij werkt inmiddels al 50 jaar bij Mazda Jansen.
Jan Dekkers in de voor hem zo vertrouwde omgeving, de garage en sleutelend aan een Mazda. Hij werkt inmiddels al 50 jaar bij Mazda Jansen. Dick Martens

Jan Dekkers al 50 jaar bij Mazda Jansen

Overig

‘Ik ben nog net geen familie, maar behoor wel bij de huisraad’

ARNHEM In de zestiger jaren nam de televisie nog lang niet zo’n prominente plaats in de Nederlandse huishoudens in. Maar zeker ook de auto was nog bijna een bezienswaardigheid. Maar er waren al wel mensen met vooruitschrijdend inzicht. Een van hen was Oosterbeeker Rein Jansen. Zijn als vrachtwagenchauffeur verdiende geld investeerde hij in een werkplaats en een monteur. Een garage was geboren. Al snel was de Oosterbeekse locatie te klein, een oude Doorwerthse broodfabriek in Doorwerth bracht uitkomst, de Mazda, maar ook de komst van een jonge monteur, Jan Dekkers zette Mazda Jansen verder op de kaart. Inmiddels 50 jaar later worden er nog altijd Mazda’s verkocht en is Jan er ook nog altijd. 

Dick Martens

Dekkers, van origine Brabander, kwam op 9-jarige leeftijd met zijn ouders naar Doorwerth. ,,Mijn vader had werk gekregen bij Papierfabriek van Gelder in Renkum. Ik ging na de lagere school naar de LTS, maar had nog geen flauw idee wat ik wilde worden. Ik was veel te druk met voetballen. Dat deed ik bij Duno, waar ik jarenlang, ook in het eerste heb gespeeld. Veel belangrijker dan school. Toen ik mijn diploma op zak had ben ik op mijn 15e, in 1972, bij Mazda Jansen begonnen. Eén dag in de week naar school de rest werken.” Even leek het erop, dat Dekkers toch ‘verloren’ zou gaan voor Jansen. Na zijn diensttijd wilde men hem daar dolgraag als monteur houden, maar daar stak Rein Jansen, toen zijn baas, een stokje voor. ,,Jij komt hier gewoon weer terug. Ja mijnheer Jansen was mijn antwoord.”

Dekkers werkte nog even in de vestiging in Dieren, maar verkaste al snel naar Arnhem. ,,Arnhem groeide en ik wilde die groei wel meemaken. Altijd als monteur. De techniek en zeker het merk Mazda hebben mij altijd aangesproken. Het merk is toch weer ‘een tikkie anders’ dan al die andere merken. Dat past dan wel weer bij mij, ik ben ook wel ‘een beetje’ anders. Ook om zó lang bij één baas te blijven, toch heb ik nooit de drang gehad om weg te gaan. Ik ben nog net geen familielid, maar je hoort wel bij de huisraad. Ik heb Rein, mijn huidige werkgever, nog in de luier zien lopen.” Stoppen gaat Dekkers vooralsnog niet. In juli word ik 66 en dan ben ik in mei 2023 klaar. Dan vind ik het ook wel mooi geweest, ik zie er niet echt tegenop, maar een beetje vreemd zal het na zo’n lange periode wel zijn.”

advertentie
advertentie