Kunstenaar Jits Bakker.
Kunstenaar Jits Bakker.

85 Jaar kunstenaar Jits Bakker

Overig

Bakker verwierf internationaal faam met zijn kunst

REGIO De internationaal vermaarde beeldhouwer Jits Bakker werd op 6 juli 1937 geboren in Renkum. Jits werd vooral bekend door zijn sculpturen die blaken van levenslust, maar hij was naast beeldhouwer ook kunstschilder, aquarellist, grafisch vormgever, tekenaar, glaskunstenaar, frescoschilder en maker van sieraden. Tijdens zijn kunstenaarscarrière was hij te vinden in ateliers in binnen- en buitenland, maar zijn hart bleef altijd liggen in de regio Gelderland. De laatste jaren heeft de beeldhouwer dan ook doorgebracht in zijn atelier in Wageningen, waar hij op 5 juni 2014 is overleden. 

Jits Bakker maakte de slag om Arnhem van dichtbij mee, de gebeurtenissen hadden een grote impact op zijn verdere leven en kunstenaarschap. Niet alleen verloor de jonge Jits drie goede vrienden voor zijn ogen door rondvliegende granaatscherven, ook zijn vader werd gefusilleerd door de Duitsers. Het ouderlijk huis van de familie Bakker werd platgebombardeerd, waardoor het gezin berooid achterbleef. Na de oorlog was de jonge kunstenaar zo ernstig verzwakt dat hij naar Zweden werd gestuurd om aan te sterken. Eenmaal teruggekeerd was het zijn taak om het gezin financieel te ondersteunen. 

De gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog heeft Jits Bakker verwerkt in verschillende sculpturen, waaronder ‘We’ll Meet Again’ ‘de Airborne Parachutist’ en ‘Guardian Angel’, onder meer geplaatst rondom het Airborne Museum in Oosterbeek. 

Na de oorlog was er behoefte aan werklui, om het land weer op te bouwen. Leerkrachten hadden weinig vertrouwen in de eigenwijze en artistieke Jits Bakker, en waren zelfs van mening dat hij alleen maar zwerver kon worden. En ergens hebben zij hierin misschien ook wel gelijk gekregen; de kunstenaar heeft tijdens zijn leven over de hele wereld gezworven, en vele prominente wereldleiders en artiesten mogen ontmoeten en portretteren. Hij heeft een periode in Amerika doorgebracht, en had vele jaren ateliers in Zuid-Spanje en de Belgische Ardennen. Zijn werken bevinden zich in tal van collecties en landen, van Frankfurt tot Orlando, en van Portugal tot Finland. Na alle omzwervingen is zijn laatste rustplek gelegen naast het kerkje van Heelsum, op de heuvel. Naast de beek waar hij vroeger als kind zo graag speelde. 

Een overzicht van beelden in de regio:

Renkum: ‘De Troubadour’ (dorpsplein)

Heelsum: Graf van Jits Bakker met een bronzen zelfportret van de kunstenaar en het beeld ‘Levenscyclus’ (Begraafplaats Oude Kerk)

Doorwerth: ‘Leda en de zwaan’, ‘Zeus en de nimfen’, en ‘Crucifix’ (kasteel Doorwerth)

Wageningen: ‘Fly Away, Love & Peace’ (Markt), ‘Maria Magdalena’, ‘Nureyev’ en ‘Geluk’ (stadhuis), ‘Parachutist’ en ‘Bob Dylan’ (Hotel De Wereld)

Ede: ‘Krachtmeting (twee bizons)’ (gazon voor het gemeentehuis Ede)

Otterlo: ‘Handstand’ (Kerklaan 1)

Oosterbeek: ‘We’ll meet again’, ‘Guadian angel’ en ‘Airborne parachutist’ (Airborne Museum), ‘Paradise Gardens’ (Tuin de lage Oorsprong), ‘De Opstanding’ (graf van de moeder van Jits op de algemene begraafplaats), ‘Europa’, ‘Zwanenmeer’ en ‘Danspaar’ (gemeentehuis)

Arnhem: ‘Airborne Parachutist’, groot (Stadhuis)

advertentie
advertentie