Willem Martens is ondanks zijn eigen rolstoelafhankelijkheid, een Bruggenbouwer.
Willem Martens is ondanks zijn eigen rolstoelafhankelijkheid, een Bruggenbouwer. Dick Martens

Willem Martens is ‘Bruggenbouwer’

12 juli 2022 om 13:45 Overig

RENKUM Als je in het woordenboek het woord ‘bruggenbouwer’ opzoekt vind je er een dubbele betekenis. Letterlijk: iemand die voor zijn beroep bruggen bouwt, maar ook ‘verzoener’, iemand die mensen nader tot elkaar brengt. In die laatste categorie is ook Willem Martens, inwoner van Renkum, te rangschikken. Hij is als vrijwilliger ‘een Bruggenbouwer’ bij Renkum voor Elkaar. Bijzonder en bewonderenswaardig, omdat Martens zelf rolstoelafhankelijk is. ,,Geen thema voor mij hoor. Als ik iemand kan helpen, dan doe ik het graag”, is zijn motto.

Dick Martens

,,Ik ben altijd sportman geweest, mountainbiken en hardlopen deed ik bijna dagelijks”, legt hij uit. ,,Echter, vijf jaar terug kwam ik in het ziekenhuis terecht, omdat ik last van mijn knieën had. Daar kwamen zij erachter, dat ik een klapvoet had en rugwervel canastanoze, je ruggenwervel gaat kapot en komen de zenuwen knel te zitten, met uitval tot gevolg. In mijn rechterbeen zit nog maar 4% kracht en in mijn linkerbeen is het inmiddels ook begonnen en daarom heb ik nu twee zogenaamde robotbenen die elektronisch worden aangestuurd. Binnen kan ik nog kleine stukjes lopen, maar verder ben ik rolstoel afhankelijk. Ik viel even in een diep gat, je bent je sport en eigenlijk alles kwijt, daar moet je dan mee om leren gaan. Dat was in het begin best moeilijk. Je hebt er niet om gevraagd, het overkomt je ineens. Het is ook nog eens progressief, waardoor straks ook mijn handen en je armen uitvalsverschijnselen krijgen. Wel een hard gelag, ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Voor hen is het ook moeilijk. Maar ik ben toch wel positief gebleven, niet achter de geraniums gaan zitten en probeer er wel elke dag, ondanks dat ik veel pijn heb, het beste van te maken.”

Een mooi bruggetje naar ‘het Bruggenbouwen’ dat Martens ondanks zijn eigen beperkingen met volle overgave doet. ,,Het helpen van mensen zit in mij, ik doe dat met liefde en toen mijn oog viel op een oproep in de krant voor ‘Bruggenbouwers’ heb ik mij direct bij Babs Heerschop, van Renkum voor Elkaar, aangemeld. Het initiatief sprak mij direct aan, temeer omdat ik sowieso wat voor de Renkumse gemeenschap wilde blijven doen. Sportief doe ik dat nog altijd bij RZC als zwemtrainer bij de Masters en assisteer ik bij de jaarlijkse Rijntocht en de Crosstriatlon. Inmiddels begeleid ik mensen als Bruggenbouwer nu al drie jaar. Ik vind het echt super. Het geeft mij heel veel voldoening als ik ze vooruit zie gaan. Het zijn niet altijd mensen met een lichamelijke beperking, maar ook mensen die afhankelijk zijn van hulp na bijvoorbeeld een hersenbloeding. Ik wijs ze de weg, als zij bijvoorbeeld een fiets- of loopmaatje zoeken. Of gewoon behoefte hebben aan gezelschap. Dan laten we ze kennis maken met Het Huis van Renkum, waar ze ook nog eens een hapje kunnen eten. Gaan dus kijken wat ze willen en nog kunnen, wat hun doel is. Als Bruggenbouwers loodsen wij hen over de drempel. Helaas zijn we nog maar met zijn tweeën en hoop ik, dat er zich snel nog nieuwe ‘bouwers’ gaan aanmelden. Het is noodzakelijk en tegelijkertijd ontzettend dankbaar.” 

Info: www.renkumvoorelkar.nl

advertentie
advertentie